Напишете дума/думи за търсене

Пристрастяването, което ни превръща в пълен нарцисист

Резултатите от изследване на мобилни телефони са плашещи. Науката доказа, че мобилните телефони водят до пристрастяване. Нещо по-лошо, пристрастяването към смартфона води до невротични и нарцистични поведения, които могат да съсипят връзки, кариера и живот. Проблемът е толкова сериозен, че мобилните телефони трябва да се продават с предупреждение.

Защо пристрастяването към мобилния телефон ни превръща в пълен нарцисист?

1. Невротичното поведение е хронично и хората ритуализират нещата, за да намалят безпокойството
Пристрастените към мобилните телефони може да се разтревожат, ако комуникационноти им джаджи бъдат изгубени или батерията им се изтощи. Когато имат достъп до своите мобилни телефони, пристрастените към технологиите вероятно ще проверяват за текстови съобщения, обаждания и имейли по навик. Тези невротични поведения са достатъчно досадни, за да пречат на работата и личните взаимодействия и дори могат да подливат вода на романтичните връзки.

2. Невротичното поведение е тревожно, но нарцисизмът е още по-лош проблем
Егоистичните хора са съсредоточени върху себе си. Те доминират в разговорите и им е трудно да мислят за другите.
Нарцистичните индивиди винаги намират начин да обърнат всеки разговор към себе си и да оставят другите да се чувстват игнорирани и незначителни. Изследванията показват, че дори хора с ниска егоцентрична склонност стават по-егоистични с пристрастяването към мобилния телефон.

3. Мобилните телефони са толкова пристрастяващи
Харвардското медицинско училище обяснява, че някои личности са по-склонни към пристрастяване от други. Пристрастяването предизвиква приливи на удоволствие в пътищата на мозъка за възнаграждение. С времето приливът на пристрастяването става неустоим.
Изследванията показват, че високото ниво на контрол и персонализация в смартфоните увеличава пристрастяващите качества. Пристрастените към мобилните телефони упражняват пълен контрол върху своя технологичен опит. Те се вълнуват от още едно обаждане, още едно съобщение или още една публикация в социалните медии.


4. Лечението на пристрастяването към мобилния телефон е комплексно
Пристрастеният към технологиите трябва да вземе съзнателното решение да се откаже от пристрастяването. Телефоните са от решаващо значение за съвременния живот, така че зависимият може да няма силата да се откаже напълно от телефоните. Една от възможностите е да стане притежател на обикновен мобилен телефон, а не на смарт. Ако отказването от мобилния телефон не е опция, преминаването към по-прост телефон без толкова много функции и приложения, може да помогне за намаляване на бързината от използването на мобилен телефон.

Личните взаимоотношения и заетостта са изложени на риск от сериозно прекъсване от невротичната и нарцистична мания за мобилния телефон.

Когато е необходимо, пристрастените към технологиите могат да потърсят професионална помощ от консултант по зависимости, психотерапевт или психолог.

Родителите трябва да обмислят ограничаване на използването на мобилни телефони от тийнейджъри и млади хора. Да помолите членовете на семейството да изключат мобилните телефони по време на хранене и семейно време, е отличен начин да помогнете на децата да се съсредоточат върху стойността на личните взаимоотношения, което им помага да се предпазят от бъдещо пристрастяване към мобилния телефон.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X