Напишете дума/думи за търсене

Рисковете за здравето от ползването на мобилен телефон през нощта за тийнейджърите

Изкушението да погледнем мобилните си телефони, когато чуем звуков сигнал, известяващ ни за получено съобщение, е огромно. Повечето от нас не могат да се сдържат, независимо дали е ден или нощ. Въпреки това използването на мобилни телефони в моменти, когато трябва да спим, се отразява на здравето ни.

Този проблем отдавна е внедрен в битието на възрастното население, но напоследък е още по-разпространен сред тийнейджърите.

Почти 94 процента от децата на възраст между 11 и 18 години проверяват социалните си медии, когато са в леглото. 68 процента от тях признават, че времето, което прекарват на мобилните си телефони през нощта, се отразява на академичните им резултати.
Липсата на качествен сън сред младежите може да има сериозни последици за тяхното физическо и психическо здраве.

Университетите Мърдок и Грифит в Австралия проведоха интересно проучване през 2018 г. Изследователите проследиха използването на електронни устройства от извадка от 1000 ученици на възраст между 13 и 16 години. Обичайно е тийнейджърите да използват мобилните си телефони през нощта.

Те не просто гледат съобщенията си, а прекарват време в социалните мрежи, публикувайки, отговаряйки на съобщения и разговаряйки с приятелите си.

Това означава, че през цялата нощ те спят средно около шест часа и половина, много по-малко от необходимото. За младежи на възраст между 13 и 18 години се препоръчва да почиват между осем и десет часа на ден. Не е изненадващо, че изследователите в това проучване отбелязват, че липсата на сън води до дълбоки промени в поведението и личността на тийнейджърите.

Те открили, че лошата нощна почивка поради използването на мобилен телефон води до по-агресивно поведение, ниско самочувствие и промени в настроението. Когато тези навици се поддържат през цялото средно образование, често се наблюдават проблеми в психосоциалната адаптация на подрастващите. Лошият сън определя целия им живот. Това ги изтощава и подкопава тяхната мотивация, енергия и дори характер.


Стрес, депресия и по-лошо удовлетворение от живота
За тийнейджърите използването на мобилен телефон през нощта е като приемане на пристрастяващ наркотик, от който не могат да се откажат. Без съмнение най-големият проблем е абсолютната им зависимост от мобилните телефони.

Използването на тези устройства късно през нощта от млади хора е свързано с по-високо усещане за стрес и депресивни симптоми. Очевидно родителите и учителите често забелязват, че тийнейджърите са капризни и имат проблеми с представянето в училище. Въпреки това те обикновено приписват тези характеристики на самото юношество и предизвикателствата на този етап от живота.

Следователно те невинаги са наясно, че зад апатията, раздразнителността и умората на пубертета се крият нарушения на съня, дължащи се на използването на електронни устройства през нощта.

Какво може да направим относно използването на мобилни телефони от тийнейджърите през нощта?
Тийнейджърите се нуждаят от осем до десет часа сън всяка нощ. Следователно, ако свикнат да почиват шест часа или по-малко с течение на времето, здравето им ще бъде засегнато по много начини. Техните мозъци ще претърпят различни метаболитни и неврологични промени. Стресът им ще се повиши, а функции като памет, внимание и способности за решаване на проблеми ще започнат да куцат.

Има пряка връзка между липсата на сън и депресията. Това може да бъде бомба със закъснител при тийнейджърите и да се превърне в неуспех в училище, неадаптирано поведение, ниско самочувствие и психосоциални проблеми. Какво може да се направи по въпроса?


Махнете всички електронни устройства от спалните през нощта
Ако искаме да защитим здравето на нашите деца и тийнейджъри, трябва да ги образоваме за правилното използване на технологиите. Това означава, че от малки те трябва да научат, че използването на мобилния им телефон през нощта не е разрешено. Те трябва да знаят, че това е нещо, което не подлежи на обсъждане и че е за тяхна собствена полза.

Но трябва да даваме пример. Не може да ги помолим да направят нещо, ако не го направим сами. Така че трябва да сме сигурни, че ни виждат да оставяме електронните си устройства извън спалните си.

Изключете устройствата два часа преди лягане
Светлината от електронните екрани действа като мощен стимулант за нашите мозъци. Те променят освобождаването на мелатонин и следователно влияят върху нашите цикли на сън. Затова е препоръчително да изключим всички електронни устройства (компютри, таблети, мобилни телефони) два часа преди лягане.

Възрастни, тийнейджъри и деца трябва да спазват това правило. Това се отнася до установяване на култура на добро използване на технологиите у дома, превръщайки ги в наш съюзник, а не в опасност за нашето здраве.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X