Напишете дума/думи за търсене

Кое средство е по-добро за комуникация - аудио или текстовите съобщения?

Според няколко проучвания голяма част от милениалите изпитват безпокойство, когато говорят по телефона. Затова е по-добре да комуникирате с тях чрез съобщения. От друга страна, бейби бумърите са склонни да избягват дългите разговори в WhatsApp и предпочитат да се обаждат.

Някои хора предпочитат писмени диалози, емотикони и постоянен обмен на стикери и мемета. Други се наслаждават на аудио съобщения, които понякога дори могат да бъдат дълги като подкаст. Какъвто и да е случаят, ясно е, че вече дори не си представяме комуникацията без помощта на устройство.

Ноам Чомски
заявява, че новите технологии, в това число и социалните медии, ще подкопаят човешките взаимоотношения в дългосрочен план.

Това вече започва да се случва. Наистина сме заменили биологичната и лице в лице комуникация с механична и цифрова, което е забележителна промяна за нашето общество.

Това, което трябва да направим, е да използваме добре този вид технология и да научим какви механизми са най-подходящи за емоционално свързване един с друг.

Текстовите съобщения са склонни да генерират недоразумения и ние невинаги получаваме валидна информация от този, с когото разговаряме.


Аудио или текстови съобщения
Когато купувате мобилен телефон, последното нещо, за което се притеснявате, е дали ще ви помогне да провеждате разговори. Интересувате се от други аспекти като разделителната способност на камерата, процесора, паметта, колко компактен е и дали имате доверие в марката. Но това, което правите най-много с мобилния си телефон, е да общувате с други хора.

Едно от приложенията на вашите устройства, които вероятно използвате най-много, е WhatsApp. Този водещ инструмент за комуникация ви позволява да се свързвате с околните по различни начини. Може да провеждате аудио разговори и видео разговори, да пишете на други хора и дори да споделяте текущото си състояние.

Областта на психологията обмисля кой канал за комуникация е по-полезен - аудио или текстови съобщения. Въпреки че обикновено се използват и двата, единият от тях е особено полезен.

Проучване, публикувано в Journal of Experimental Psychology, разкрива, че гласовите съобщения са по-интимни и искрени от текстовите съобщения. Освен това те осигуряват по-голяма близост.
Всяко взаимодействие, което включва звука на човешкия глас, благоприятства социалната и емоционална връзка.

WhatsApp включи аудио опция през 2013 г. и използването й достигна най-високия си връх по време на пандемията. Милениалите и по-младото население предпочитат този ресурс, защото е по-малко натрапчив метод от обажданията и също така предлага по-добро усещане за контрол.

С аудио съобщенията може да избираме кога и как да ги слушаме. Когато става въпрос за предаването им, това дава непосредственост, с която да говорим с някого чрез размисъл и самонаблюдение, когато имаме нужда от това. Аудио съобщението често е като мисъл на глас, която изпращаме на приятели, партньори или други хора, с които сме близки.

Не може да пренебрегнем стойността на гласа в човешките отношения. Вслушването в тоналността и вокалното изражение на друг човек ни доближава много повече до него. Също така е по-лесно да се свържете емоционално с другите чрез този канал.


Текстовите съобщения по-често биват неразбрани
Когато съобщавате нещо сериозно и трансцендентно, винаги е по-добре да изберете аудио съобщение. Очевидно най-идеално би било обаждане в реално време, но тъй като не цялото човечество се чувства комфортно с този начин на комуникация, препоръчително е да се насочите към аудио съобщения в тези случаи.

Важно е да запомните, че когато изпращате текстови съобщения, голяма част от контекста се губи, като по този начин се отваря прозорецът за недоразумения. Освен това негативното пристрастие често изкривява общата идея, която искате да предадете. Например, ако някой ви попита нещо и вие му отговорите с кратко „Да“ или „Не“, този тип отговори може да се възприемат като заплашителни или дистанцирани.

Едносрични думи като „Добре“, „Да“ или „Не“, които не са придружени от емотикони или допълнителни думи, се възприемат като твърде груби и безлични. Разбира се, невинаги имате време да пишете повече. В резултат на това е много вероятно текстовите съобщения да предизвикат безпокойство и недоразумения в социалните отношения и е препоръчително да не злоупотребявате с тях. Като алтернатива изберете аудио съобщения.

Изпращането на аудио съобщение гарантира, че другият човек ще разбере много по-добре съобщението, което искате да предадете.
Въпреки това както има много хора, които се чувстват неудобно да говорят по телефона, има и такива, които изпитват безпокойство от гласовите съобщения. Дразнят ги и не издържат на напрежението да връщат аудио отговор.

Експертите обаче определено препоръчват използването на този ресурс, защото гласовите съобщения са свободни механизми за изразяване без предсказуеми текстове, предлагащи какво да вмъкнем, или коректори, които редактират нашите грешки и правописни грешки.

С аудио съобщения вие изразявате това, което искате, с паузи, въздишки и заеквания, както и вашите собствени вдъхновени разсъждения. Говорите на събеседниците си, но и на себе си, на глас. Това е изключително катарзисно упражнение, което не трябва да пренебрегвате. И вие, и вашите близки ще го оцените, независимо колко прекалено дълги могат да бъдат съобщенията ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X