Напишете дума/думи за търсене

Когато липсата на любов е маскирана като глад

Чувствате ли се гладни по всяко време на деня и нощта? Ако е така, тялото ви може да се опитва да поиска някакво хранително вещество, което му липсва. Хранително вещество, което няма нищо общо с вашата диета, а с вашите емоции.

Например може да ядете, за да отпразнувате радостно събитие, да се сбогувате с някого или да сложите край на определен етап от живота си. Вие ядете, когато сте щастливи, тъжни, уплашени, тревожни и отегчени. Ядете, защото партньорът ви не отговаря на съобщение в WhatsApp или защото не сте усетили топлината на прегръдката от дълго време. Вашата любов и глад изглежда вървят ръка за ръка.

Понякога липсата на обич се превръща в излишък на храна.

Признаци на любовта
Осигуряването на храна за бебето е една от най-искрените прояви на любов. Тези, които го получават, се чувстват защитени и сигурни. Ако вашите физиологични и символични нужди са били задоволени като бебе, в зряла възраст ще може да давате любов на другите хора и на себе си. От друга страна, ако не сте били достатъчно обичани като дете, може да се опитате да запълните тази празнина с нещо, което ви кара да се чувствате незабавно защитени: храна.

Може да вярвате, че като ядете, чувствата на тъга и мъка ще изчезнат. Но това, което наистина се случва, е, че те са упоени само за момент. Така че идеята за объркване на глада с любов изобщо не е твърде пресилена.

Изяждате ли емоциите си?
Гладът не е синоним на липса на любов, но двете наистина са склонни да се доближават. Често липсата на привързаност се превръща в излишък на храна.

Спомняте ли си онзи път, когато отворихте хладилника в три сутринта в търсене на нещо сладко? Може би това, от което наистина сте имали нужда, е било прегръдка. Или онова преяждане след лош ден на работа вероятно се е случило, защото просто сте имали нужда някой да ви изслуша. В такива случаи вие смекчавате чувството си на самота, като ядете големи количества храна.

Натрапчивото хранене е поведение, което може да се превърне в навик. Освен това може да се превърне в сериозен проблем като хранително разстройство. Може да бъде и предупреждение за неприятни и дисфункционални емоционални състояния.

Принудата за ядене често възниква в отговор на чувството, че сте отчаяно сами, неразбрани или изоставени.
В действителност това се е случвало на всички нас в даден момент, търсейки благополучие на грешното място. В крайна сметка храната не може да ни нарани, да ни наложи граници, да ни отхвърли или да ни ядоса, както хората могат.

Любовта не се намира в хладилника
Как може да разберете дали ще намерите нещо в хладилника, което да засити глада ви? Отговорът се крие в разграничаването на нуждата ви от храна от нуждата ви от любов. С други думи, трябва да знаете разликата между физиологичния глад и емоционалния глад.

Физиологичният глад се регулира от вашата хомеостатична система, която е отговорна за поддържането на баланса на енергията и хранителните вещества в тялото ви. Емоционалният глад се регулира от хедоничната система. Свързва се с повтарянето на определено поведение като средство за получаване на удоволствие. Освен това има някои диференциални характеристики, които могат да ви помогнат да разграничите физиологичния от емоционалния глад.

След като сте установили, че вашият глад е свързан с вашия емоционален свят, може да се опитате да го задоволите интелигентно. Емоционалният глад често крие по-дълбоко значение: необходимостта да приемеш себе си. Това означава, че трябва да обичате и да се отнасяте към себе си с доброта.


Тези чувства на празнота и лична неудовлетвореност често носят прикритието на глад. Тогава избирате да ядете бързо и несъзнателно, вярвайки, че това ще ви накара да се почувствате по-добре.

Вашият глад за любов към себе си не само засяга диетата ви, но и социалното ви отношение. Следователно, ако се чувствате неудовлетворени от това, което сте, може да сте склонни да изисквате от другите любовта, която смятате, че ви липсва. Ако това се случи, вие подхождате към хората около вас по нужда, а не по избор.

Липсата на любов към себе си създава чувство на празнота, което понякога е маскирано като глад.

Важността да се вгледате в себе си

Колкото и хората около вас да се опитват да „излекуват“ липсата ви на самоприемане, те няма да могат. Опитите им да запълнят вашите недостатъци няма да са достатъчни, защото празнотата принадлежи само на вас. Носите го в себе си. Никакво количество храна няма да е достатъчно, за да успокои прекомерното ви желание да бъдете обичани.

Ако чувствате, че ви липсва любов, започнете, като погледнете на себе си с други очи. Въпреки че междуличностните връзки представляват основна част от вашето благополучие, любовта към себе си е от съществено значение. Започнете да го култивирате сега.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X