Напишете дума/думи за търсене

Защо китовете пеят?

Оцеляването на морските бозайници зависи много от звука. В крайна сметка във водната среда зрението и обонянието губят част от своя потенциал и функционалност.
Звукът се разпространява четири пъти по-бързо във водата, отколкото във въздуха. Следователно, китовете и делфините, свикнали с този сценарий, зависят от звука, за да взаимодействат и изследват. Защо обаче животни като гърбатите китове издават най-оригиналните, ритмични и завладяващи песни?

Китовете пеят джаз
Китовете са социални същества, които живеят в групи от няколко индивида, наречени шушулки. Те пеят, за да общуват помежду си, да се ухажват взаимно и дори да разберат за близостта на храната и стадата риба.

Комуникационните процеси между всички социални групи изпълняват тези цели. Въпреки това биолозите и експертите по биоакустика (изследване на животински звуци) подозират, че такъв сложен регистър от щракания, свирки и песни служи за повече цели. Изглежда е възможно тези прекрасни морски бозайници също да си пеят за удоволствие.

Натуралистите и цетолозите предупреждават за риска, който увеличаването на шума в морската среда представлява за живота на китовете. Корабите и постоянните морски сеизмични проучвания влияят на тяхното здраве и оцеляване.


Гърбати китове и джаз: певци, които обичат да импровизират
Психологът Едуардо Меркадо от университета в Бъфало (САЩ) публикува изследване за поведението на китоподобните. Той предполага, че китовете всъщност пеят джаз. Всъщност те са способни да импровизират песните си и да показват необикновени акустични качества.

Те не просто създават поредица от звуци и ги повтарят, както правят птиците. Техните творения са по-спонтанни, гъвкави и креативни. Нещо повече, често в една и съща група китове някои копират за момент песента на друг и мигновено променят акустичния модел, внасяйки свой собствен „личен печат“, точно както правят джаз музикантите.

Мъжките гърбати китове произвеждат най-сложните и обширни песни. Те могат да прекарат часове в излъчване на песните си и да бъдат чути на повече от 30 километра. Те пеят през всички сезони, но по-често през зимата - сезонът, който съвпада с ухажването и размножаването.

Функцията на техните песни
Китовете са вътрешно мотивирани да пеят и се наслаждават на това. Тяхното излъчване на определени звуци има множество цели.

Щракванията им позволяват да правят разлика между приятелски същества и хищници. Те също се използват за комуникация помежду си.
• Използват се специфични песни за предупреждение за близостта на рибни пасажи.
• Звуците им имат ехолокационни функции. Те приличат повече на акустичния регистър на прилепите, отколкото на птиците.
• Те също използват невербална комуникация. С опашките и перките си те генерират „шамари“ или удари по повърхността на морето.

Смята се, че китовете дори могат да използват своите песни и вокални регистри като сонарни сигнали.
Установено е, че съществуват различни гласови „диалекти“ между различните групи китове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X