Напишете дума/думи за търсене

3-те черти, които издават психопатите

Когато мислим за думата „психопат“, това, което обикновено ни идва на ум, са медийни портрети на луди убийци, каквито виждаме в „Психо“, „Мълчанието на агнетата “ и „Тексаско клане “. Но тези изображения са далеч от това какви са истинските психопати.
Повечето психопати не са убийци. Това е добрата новина.
Лошата новина е, че тази истина прави психопатите по-трудни за забелязване в тълпата, отколкото си мислите.

Най-вероятно те не са мъже с налудничави очи, облечени в черен шлифер, които вървят по безлюдна улица.

Изследванията показват, че 1 процент от населението на света отговаря на критериите за психопатия. Това може да не звучи много, но означава, че 1 на всеки 100 души, които познавате, е психопат. Това може да включва вашия съсед, ваш колега, ваш приятел или може би дори любимия ви блогър. Може би някой такъв седи до вас, докато четете това.

За да влошат нещата, процентът се удвоява или дори учетворява, когато говорим за хора на високи позиции като бизнес лидери, адвокати и хирурзи.

За щастие, психолозите провеждат изследвания върху психопатичните черти на личността от години и въпреки че теориите се различават, повечето изследователи са склонни да се съгласят, че психопатите в реалния свят демонстрират група от три личностни характеристики.

Този клъстер се нарича „Тъмната триада“, тъй като хората, които притежават тези личностни черти, често проявяват злонамерено поведение.

1. Макиавелизъм
Хората с висок макиавелизъм са двулични, хитри и манипулативни. Те поставят по-висок приоритет от повечето индивиди върху властта, парите и победата. Лесно пренебрегват моралните и социални правила и в резултат на това лъжат другите и ги манипулират с малко или никакво чувство за вина. Помислете за Гордън Геко от филма „Уолстрийт” или за Франсис и Клеър Ъндърууд от сериала „Къща от карти”.

За хората с високо ниво на тази черта манипулирането на другите е импулс, като този на алкохолика да пие. Понякога тази манипулация се прави за постигане на лична изгода (например за получаване на повишение), но друг път се прави просто за забавление или защото не могат да се спрат (например тролене в интернет).

В зависимост от вида, инструментите на тези хора са измама, вина, тормоз, престорена слабост или ласкателство. Който и да изберат, те редовно използват тези инструменти в опит да обърнат емоциите и поведението на хората около тях.

Тъй като такива хора са майстори манипулатори, те често са очарователни и харесвани, поне на повърхностно ниво. Те могат да се преструват, че проявяват интерес и състрадание за кратко време, но тази фасада бързо се изтрива и става ясно, че те наистина се грижат само за себе си.

Перфектен литературен пример за тази черта е Ейми Дън от „Не казвай сбогом” (Gone Girl), която стига до крайности, за да стане жертва на мъжете в живота си, дори ако единственият им грях е, че не й обръщат вниманието, което смята, че заслужава. Нейните специални инструменти за манипулация са секс, лъжи, вина, слава и нейният добре изработен дневник. Дори читателите се заблуждават от лъжите на Ейми и чак в средата на книгата я виждаме такава, каквато всъщност е – майстор манипулатор.

2. Липса на съвест или емпатия
Чували ли сте ли онзи глас в главата си, който ви казва да върнете намерен портфейл или да се отнасяте с другите така, както искате да се отнасят с вас? Хората с висока степен на психопатия нямат този глас или ако имат, силата на звука е много ниска. В резултат на това им липсват много от социалните емоции, които другите индивиди приемат за даденост, включително вина, разкаяние, съчувствие и съжаление.

Именно тази липса на съвест позволява на психопатите да участват в поведение, за което другите може тайно да си фантазират, но никога не правят. Когато някой ни нарани или ни ядоса, може да си помислим, че искаме да отвърнем на удара или дори да го убием, но всъщност никога не бихме го направили. Психопатите нямат тази спирачка: ако искат да го направят, те наистина могат да го направят.

Това намеква за друго качество, свързано с психопатията - нисък контрол на импулсите. Хората с висока степен на психопатия могат да бъдат бързи към насилие и агресия. Може да имат много случайни сексуални партньори и са склонни да участват в по-рисково или опасно поведение от другите. Една от техните мантри е „Първо действай, после мисли“.

Тази черта е отлично представена отново в Ейми Дън. Тя е студена и пресметлива, почти влечуго в липсата на състрадание. Изглежда й липсва каквото и да е чувство за правилно и грешно или съпричастност към това, на което подлага другите. Вместо това тя има пресметлива, прагматична природа, независимо дали лъже полицията или се отървава от човешка пречка. Чрез нейните действия и липсата на емоции, читателят най-накрая вижда Ейми като ледена красавица, на която липсва дори намек за топлина или човечност под повърхността.

3. Нарцисизъм
Хората с висок нарцисизъм са егоцентрични и имат преувеличено чувство за своите качества и постижения. Всички недостатъци, които могат да имат, те отказват да видят в себе си и вместо това ги проектират върху околните. Например нарцисист, който тайно се тревожи, че не е достатъчно умен, ще обвини хората около него, че са глупави, като начин да засили собственото си его.

Нарцисистите обичат комплиментите и щедро хвалят всеки, който им се възхищава или ги утвърждава. Обратната страна на тази монета означава, че те са изключително чувствителни към обиди и често отговарят на критиките с кипяща ярост и възмездие. Те имат това, което психолозите наричат "нестабилно самочувствие". Това означава, че те се поставят на много висок пиедестал, но не е нужно много да ги събарят на земята. Това, което другите биха възприели като градивна критика, нарцисистите виждат като обявяване на война.

Поради съсредоточаването си върху себе си, те не се разбират добре с другите. Те имат проблеми с поддържането на здрави, удовлетворяващи взаимоотношения, така че са склонни да търсят авторитетни позиции, където могат да работят над, а не до колегите. Подобен авторитет също помага, защото нарцисистите никога не се обвиняват за проблемите си. Винаги някой друг е виновен.

Има много примери за нарцисисти в литературата. Един, който е верен на това описание по неочевиден и нестереотипен начин, е характерът на Ани Уилкс от „Мизъри” на Стивън Кинг. Ани не изглежда веднага арогантна или самохвалка (въпреки че твърдението й, че е „фен номер едно“ на Пол Шелдън, който е автор на любовни романи, спасен от не след автомобилна катастрофа, е намек за нейното надуто самочувствие).

Но докато книгата се развива, ние сме подложени на нейното постоянно оплакване от света и хората в него. Тези изказвания показват, че тя наистина вижда себе си като по-висша. Всички останали са „лъжливи стари мръсници“ и всеки, който попада в тази категория, не заслужава съчувствие или дори елементарно човешко достойнство.

Имайте предвид, че високото ниво на една от тези черти не означава, че човек е психопат. Хората могат да бъдат склонни към риск или арогантни и да не участват в злонамерено поведение. Всъщност някои изследвания показват, че индивидите от реалния свят споделят някои, но не всички от тези черти. Това, което има значение, е комбинацията от трите: психопатите от реалния свят са перфектната буря от егоизъм, манипулация и липса на съвест.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X