Напишете дума/думи за търсене

8 ужасяващи факта за сънната парализа

Случвало ли ви се е да се събудите през нощта и да не може да се движите?

Бяхте будни, искахте да извикате, но усещахте, че нещо ви спира? Е, шансовете са да сте изпитали това призрачно чувство, наречено сънна парализа.
Много хора погрешно разбират това за среща с нещо паранормално, но това е просто медицинско състояние. Средно човек трябва да спи около осем часа на ден. И всички знаем колко е важно да имаме добър нощен сън. Поддържа психическото и физическото ни здраве. Въпреки това добър нощен сън не се постига лесно или е нарушен от това странно явление, известно като сънна парализа.

Парализата на съня се характеризира с кратка загуба на мускулен контрол, известна като атония, която настъпва веднага след заспиване или събуждане. По време на епизоди на сънна парализа хората често изпитват халюцинации в допълнение към атонията. Това се случва, когато умът ви се събуди, преди тялото ви да е имало възможност да го направи. Може да дишате нормално, да виждате и разбирате всичко около вас, но не може да помръднете мускул, колкото и да се опитвате.

Когато настъпи сънна парализа, чувствата, които преминават през ума ви, са поразителни и цялото преживяване може да се опише като ужасяващо. Много хора съобщават за странни звуци или внезапни движения, които ги стряскат през нощта. Други са заявили, че имат затруднено дишане или се чувстват сякаш се задушават. Тези ярки и ужасяващи сънища могат да продължат от няколко секунди до няколко минути. От медицинска гледна точка няма сериозни рискове, свързани със сънната парализа, но може да изпитате психически или физически стрес. Кои са осемте ужасяващи факта за сънната парализа?

1. Никой не знае със сигурност какво я причинява

Много хора вярват, че сънната парализа възниква по необясними причини и има паранормален елемент към нея. Въпреки това, дори и да няма окончателна причина или обяснение, науката и изследователите предполагат, че има някои допринасящи фактори, които могат да предизвикат парализа на съня. Може да се дължи на генетични фактори или липса на сън, други смятат, че може да се дължи на промени в графика за сън или спане по гръб.

Стресът и безпокойството са някои от факторите, защото тези медицински състояния могат да ви държат будни през нощта, нарушавайки моделите и циклите на съня ви. Това увеличава шансовете ви да изпитате сънна парализа. Намерете начини да се справите със стреса и безпокойството, като например да увеличите физическата си активност или да практикувате внимателност.

2. Чувствате се сякаш сте мъртви
Мнозина са склонни да свързват събуждането и невъзможността да се движат или да говорят, докато са психически будни, с чувството, че са мъртви. Не може да помръднете, опитвате се да извикате за помощ само за да откриете, че от устата ви не се изричат ​​думи. Може да се почувствате сякаш се задушавате, защото не достига достатъчно въздух до вас. Но вие сте живи и тези епизоди продължават само няколко секунди до няколко минути.

3. Може да се случи, когато се опитвате да заспите

Това не се случва само когато се събудите. Това може да се случи в два момента по време на цикъла на съня, когато тялото ви преминава към и извън фазата REM (дълбок сън). Обикновено се случва, когато тялото изпитва затруднения при извършването на тези преходи, докато излиза и излиза от REM цикъла. Ако се случи, докато заспивате, това е известно като хипнагогична сънна парализа.

За съжаление, причината, поради която тялото не може да премине плавно, все още е неизвестна. Според изследователите на проекта за парализа на съня хората, които спят по гръб, са по-склонни да изпитат парализа на съня, отколкото хората, които спят в друга поза.

4. Ако страдате от липса на сън, това е по-вероятно да ви се случи
Според проучвания хората, които имат сериозни проблеми със съня и не спят достатъчно редовно, са по-склонни да получат сънна парализа, отколкото тези, които са добре отпочинали. За да избегнете парализата на съня колкото е възможно повече, опитайте се да спите в различни позиции, като например настрани или по корем. Въпреки че тези други позиции за сън може да не са най-идеалните или удобни, изследователите са открили, че намаляват вероятността от изживяване на сънна парализа.

5. Вашият кошмар може да продължи
Много хора твърдят, че чувстват, че преживяват „кошмар" в реалния живот, дори след като се събудят, защото отварят очите си и виждат халюцинации. Те са психически бдителни и са наясно, че са будни, но умовете и очите им виждат неща, които не са там, и всичко това е твърде странно, но истина. Тези халюцинации се появяват, когато границата между сънуване и будност е прекъсната. В резултат на това, когато хората страдат от сънна парализа, сънищата им може да станат по-ярки от обикновено. Преди откриването на сънната парализа хората свързваха халюцинациите си с нещо паранормално или с посещение на други зли фигури.

6. Може да се почувствате сякаш демон седи на гърдите ви спяща парализа
Всички се чувстваме застрашени от нещо непознато, нали? По-рано се смяташе, че това странно явление е причинено от призраци или зли духове, които идват да ви преследват в съня ви. Усещате нещо тежко на гърдите им и се чувствате блокирани. Изглежда не може да преодолеете тежкото усещане, че нещо ви тежи, колкото и да се опитвате. Това често кара хората да се чувстват безпомощни и застрашени.

7. Няма начин да събудите тялото си
Някои хора твърдят, че могат да мърдат пръстите на ръцете, краката или мускулите на лицето, което им помага да събудят останалата част от тялото си. Всеки опитва нещо различно, за да излезе от ситуацията, някои викат за помощ, а други затварят очите си, за да се размине. Няма начин да се измъкнете от това, тъй като не може да излъжете сетивата си. Просто трябва да изчакате няколко секунди или минути, докато тялото ви се върне към нормалното си състояние.

8. Може да се случи на всеки
Може вече да сте преминали през това в някакъв момент от живота си, не всеки знае, че се е случило и на практика почти всеки ще премине през това поне веднъж през живота си. Вероятно е да се случи на тийнейджъри, но изследователите казват, че всеки, който изпитва лоши модели на сън или тревожност и стрес, може да изпита това.

Какво трябва да направите?

• Запазете спокойствие по време на сънна парализа. Препоръчва се да останете възможно най-спокойни по време на сънна парализа. Въпреки че може да е плашещо, имайте предвид, че това е само преходен епизод и че не може да направите нищо по въпроса, докато се случва. Запазването на спокойствие ви кара да се чувствате по-малко застрашени, защото се научавате да го анализирате, вместо да се паникьосвате.

• Потърсете помощ
Сънната парализа може да бъде стресираща и ако смятате, че засяга психичното ви здраве, трябва да се консултирате с професионален терапевт. Може да изглежда доста плашещо, но с правилната подкрепа ще може да го преодолеете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X