Напишете дума/думи за търсене

Петте вредни ефекта на семейното отчуждение

Семейството се разглежда като крайъгълен камък на нашето съществуване, тъй като ни предлага любов, подкрепа и чувство за приобщеност. Но какво се случва, когато връзките, които ни обединяват, са прекъснати или пренавити? Може да е трудно да се намерят решения за справяне с отчуждени членове на семейството, но не всичко е толкова лошо, колкото изглежда.

Семейното отчуждение е съзнателно или несъзнателно разделяне на членове на семейството в резултат на неразрешени разногласия, емоционални проблеми или спорове. Обикновено се проявява по различни начини, включително фаза на охлаждане, кратък период на мълчание или пълно и окончателно прекъсване между двете страни. Семейните отчуждения възникват, когато един или повече членове на семейството започнат да се отдалечават един от друг след години на враждебност. Дори когато родителите казват, че обичат децата си безусловно, реалността може да бъде много по-нюансирана, карайки порасналите деца да се отвърнат от единия или двамата си родители.

Какви са психологическите ефекти от семейното отчуждение?

1. Емоционална скръб
За всички участващи страни семейното отчуждение обикновено е свързано с много емоционална скръб. Хората могат да изпитват широка гама от противоречиви чувства, включително дълбока тъга, ярост, прекомерна вина и голям срам. Те често изпитват емоционално натоварване, което тежи на ума им след загуба на семейни връзки, сякаш са загубили нещо наистина важно.

2. Ниско самочувствие
Друг психологически аспект на раздялата на семейството, който влияе дълбоко на хората по отношение на стойността, която имат за себе си, е ниското самочувствие. Преживявания, които водят до емоции на безполезност или неадекватност, могат да бъдат предизвикани от вътрешно обвинение или убеждението, че ще бъдат отхвърлени по какъвто и да е начин от своите роднини. Те ще изпитат намаляване на чувството си за собствено достойнство в различни аспекти от живота си, което ще повлияе на тяхното самочувствие, увереност и способност за асертивна комуникация в социален и междуличностен контекст.

След отчуждение възстановяването на самочувствието често се определя от пътуване на себеоткриване, самосъчувствие и развитие на автономно чувство за стойност, отделно от утвърждаването на връзката.

3. Безпокойство и тъга

Хората трябва да управляват различни сложни емоции, свързани с тази ситуация, често се наблюдават повишени нива на тревожност и тъга, когато има празнина в семейството. Чувството на самота, празнота и безсмислие може да се влоши, когато липсва подкрепа от членовете на семейството и когато интимните отношения се разпаднат. Хроничните притеснения могат да произтичат от чувство на празнота и изолация от значими взаимоотношения при депресирани индивиди или могат да произтичат от тъга по раздялата или постоянно очакване на допълнително неодобрение. За психическа стабилност след отчуждение, хората с тревожност и депресия трябва да потърсят професионална помощ, да научат умения за справяне и да се ангажират със самообслужване.

4. Проблеми с идентичността

Семейната история на човек има голямо влияние върху неговата идентичност и ниво на самоактуализация. Когато човек загуби контакт със семейството си, той може да се бори с идентифицирането и да не е сигурен къде принадлежи. Човек може да изпита екзистенциална криза, ако членовете на семейството му не мислят доброто за него и започнат да се съмняват в стойността му в света. Основната грижа тук е начинът, по който тези очаквания и личната идентичност се разминават, което налага задълбочено размишление, интроспекция и решителност да се изгради пред всички семейни норми или очаквания.

5. Трудност при поставянето на доверието на другите

Отчуждението от семейството може да накара човек да се колебае, когато създава нови приятелства, тъй като се страхува от все по-силни социални връзки. Справянето с отчуждени членове на семейството може да бъде трудно, като способността да се доверите на онези, които са били наранени от това събитие, ако е имало предателство или изоставяне в семейството.

Страхувайки се от отхвърляне или предателство, хората могат да поставят емоционални бариери, за да им попречат да се включат в смислени и истински взаимоотношения. След раздяла доверието трябва постепенно да се възстанови, като се научите да правите разлика между стари белези и нови връзки и като бъдете по-достъпни за другите. Поради дълбоките психологически ефекти от раздялата на семейството, лечението и механизмите за справяне са от съществено значение за плавен преход.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X