Напишете дума/думи за търсене

Ненатрапчивият магнетизъм на Пол Мескал – чаровника със сънливите очи

Наблюдавайки лесната самоувереност на Мескал, човек остава поразен от това как вътрешният му разказ изглежда в противоречие с външното му представяне. Докато той твърди, че предпочита бяла тениска и дънки... или черна вратовръзка с някакъв щрих, може да го засечем на някое киносъбитие със златно сако. „Знаеш ли какво? Видях го на рафта и си помислих, че ако облека това, няма да умра. Ще го преживея. И всъщност се чувствам добре."

Изминаха четири години от ролята, с която ирландският актьор стана известен, в адаптацията на Би Би Си на романа на Сали Руни „Нормални хора". Оттогава той намери място в доста силни филмови проекти.
Вместо да се захване с поредната главна роля след успеха на сериала, първата му стъпка след това е поддържаща роля в режисьорския дебют на Маги Гиленхол „Изгубената дъщеря".

„Мисля, че успехът е каквото искате от него. Но не мисля, че успехът ти дава право на голяма роля. Мисля, че успехът ти дава възможност да станеш по-добър, ако направиш правилния избор. Успехът на „Нормални хора" ми позволи да бъда видян от Маги, за да снимам с Оливия Колман, а това означаваше да се уча от нея всеки ден по време на снимките."

Неговият начин на действие е да попива всичко, да попива от времето, което има с колеги, на които се възхищава. Резултатът? „Сега съм по-добър актьор, отколкото бях, когато започнах да снимам „Нормални хора", заради хората, с които работя."

„По-смиреният" Брандо
Така се и чувства в кожата на Стенли Ковалски – емблематичния герой на Тенеси Уилямс в култовата пиеса „Трамвай желание". Историята се развива в продължение на година в клаустрофобичен апартамент в Ню Орлиънс и се фокусира върху горещата буря от сексуално привличане, съперничество, злоупотреба, бедност, класа, загуба и любов, отприщени, когато сестрата на съпругата идва от провинцията.

Мескал играе бруталния, магнетичен съпруг Стенли Ковалски. Този герой е нещо като част от „списък с желания, преди да умреш". Както режисьорът на пиесата Ребека Фрекнал си спомня думите на Пол, когато за първи път се обръща към него за ролята. „Това беше една от първите пиеси, които правилно проучих, и някак си се влюбих в Тенеси Уилямс. „Трамваят" ми е любимата негова пиеса: тя се вписва идеално в играта му на рулетка от брутални сексуални пейзажи, но притежава и герои, които са в състояние да артикулират красотата в света", размишлява философски Мескал.

За първи път изигран на Бродуей (а по-късно и на екрана) от 23-годишния Марлон Брандо през 1947 г., ролята на Стенли е голямо перчене. „Основното предизвикателство да изиграеш Стенли е просто да предадеш това зверство на Брандо по интересен начин, а това рядко се прави – казва театралният критик Майкъл Ковени. – Мескал беше удивително брилянтен и уязвим, както и секси, в „Нормални хора".

Може ли обаче да го направи на сцената –
и може ли да го загруби много повече... това е жестока, откровена трагична драма, модерна като деня, в който е написана."
Това е жилаво, възлесто предизвикателство и Мескал има желание да извлече емпатията, да я види през очите на поколението Z. „Стенли все още определено е архетип, който съществува – и той все още е интересен за нас сега. Този тип суров мъж, този умен мъж, който се е борил да бъде в позицията, в която се намира; много сексуализиран мъж; някой, който хем присъства в света, но никак не се интересува от нищо друго освен от апартамента си, колата си, жена си", откровеничи Мескал.

Интелигентен и отворен
Нюансираните изследвания на Мескал върху мъжествеността са помогнали да се определи кариерата му досега. Aftersun – трогателна история за самотен, изгубен млад баща Калъм и неговата 11-годишна дъщеря на почивка в Турция през 90-те години. Да гледаш как раменете на Мескал се повдигат, докато ридае отстрани на леглото в безмълвен израз на отчаяние, със сигурност е един от най-големите кинематографични триумфи за последните години. Филмовите критици нарекоха представянето му „тихо зрелищно" и му донесоха номинация за „Оскар" за главна мъжка роля.

„Интересуват ме двете крайности – казва Мескал за контраста между Калъм и Стенли. – Като крайността на мъжката жизненост, бруталност и телесност. Интересувам се от това като форма и защо мъжете избират да бъдат такива."
„Интелигентен, сътрудничещ и отворен" е начинът, по който Лени Ейбрахамсън – режисьорът на „Нормални хора", описва Мескал: „Радост е да е на снимачната площадка. Мисля, че Пол е човек, който трябва да вярва в това, което прави. Не става въпрос само за това да си добър; за него става дума за това, че проектът си заслужава... Бях толкова впечатлен от изборите, които той направи. "

Мултитаскинг талант
Подобно на Конъл Уолдрон, героя му в сериала, катапултирал го в прожекторите на фенове, критици и кинохора, Мескал е бил футболист в училище. Отказва се от спорта заради контузия на челюстта.
Актьорството не е единственият талант на Пол. Той свири на пиано и е изпълнявал кавъри на песни със сестра си, певицата Нел Мескал. През юли 2020 г. пее с ирландския изпълнител Дермот Кенеди в Музея по естествена история в Лондон. Пол участва във виртуално сценично четене на пиесата „Това е нашата младост" от Кенет Лонерган като част от поредица в полза на благотворителната фондация на Актьорския фонд на Америка през октомври същата година.

Той се появява и в музикалния клип към песента Savior Complex на доскорошната си приятелка Фийби Бриджърс, режисиран от Фийби Уолър-Бридж, позната от „Флийбег". Освен това Пол пее беквокалите в песента на Бриджърс So Much Wine, като приходите от нея отиват за LGBT Center в Лос Анджелис.

Не кой да е, а великаните от The Rolling Stones го канят да участва във видеото към песента им Scarlet.
Мескал изтъква кариерите на Адам Драйвър и Хоакин Финикс като пътеводни светлини. „Те правят интересни избори. И дори да са в нещо, което не е непременно страхотно, те са константно добри."
Това не е откровение, което има самонадеяността на Брандо. Но има мескалското смирение, интензивност и фокус.

Неща, които помагат на главния герой във втората част
на „Гладиатор" да постави звездното му его в перспектива, признавайки, че славата и нейните странични продукти са ефимерни.
„Имам чувството, че играта, която играя сега, е игра за млади хора. Да, аз съм млад, но искам да мога да правя това през цялото време. Но искам, когато съм на 50, да мога да се обърна назад и да видя, че имам чудесно семейство. И то да не е игра."

Снимка: BBC Three и Hulu

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X