Спазването на диети и на добър хранителен режим предпазва от трупане на излишни килограми, но понякога, дори хората, които внимават какво похапват изпитват затруднения. Ето какво казват експертите, като взимат предвид резултатите от ново проучване, публикувано в Nature Medicine.
Според проучването, консумацията на ултра-преработени храни може да попречи на усилията за отслабване, дори когато диетата е в съответствие с националните препоръки за здравословно хранене. Проучването е проведено във Великобритания.
Какво представляват ултра-преработените храни?
Ултра-преработените храни са продукти, разработени чрез комбиниране на хранителни екстракти с добавки и индустриални съставки. Резултатът са хранителни продукти, които са евтини, печеливши и широко достъпни, пише изданието Nature. Добре известно е, че високото съдържание на сол и захар в много преработени храни ги прави нездравословни, но някои изследвания предполагат, че начинът им на обработка също може да играе роля.
Мотивацията зад това проучване е да се запълни празнина в националните диетични препоръки и да се направи това във всекидневната среда на участниците. Самуел Дикен, изследовател по затлъстяване и поведение от Университетския колеж в Лондон и водещ автор на статията, отбелязва, че това ще бъде "най-дългото проучване на ултра-преработените храни досега" и "първото, което се провежда в реалния свят, за да приложи всички поведенчески влияния", свързани с хранителния режим във всекидневието.
Проучването е изследвало въздействието на тези храни върху 55 възрастни, спазващи диета, основана на националните диетични насоки на Обединеното кралство. Участниците са следвали определена диета за осем седмици, която е базирана на минимално преработени храни. След това за същото време са употребявали ултра-преработени храни. Между тези две фази е имало четириседмичен период, през който участниците са се върнали към обичайното си хранене.
И двете диети са следвали ръководството "Eatwell Guide" на Обединеното кралство, което се фокусира върху хранителни групи и макронутриенти, включително съдържанието на мазнини, протеини и въглехидрати. По време на двете фази, на участниците са били доставяни всички ястия, закуски и напитки до домовете им, като те са можели да избират колко и кога да се хранят.
Изследователите са установили, че теглото и индексът на телесна маса на участниците са намалели и през двете фази на диетата. Въпреки това участниците са загубили повече от два пъти тегло – средно 1.84 килограма – докато са спазвали диетата с ниско-преработени храни, в сравнение с 0.88 килограма при диетата с ултра-преработени храни.
Също така се наблюдава и промяна в състава на тялото, като намаляване на мастната маса, процент на телесни мазнини и висцерална мастна оценка. Тези промени са настъпили само при диетата с ниско-преработени храни. Тогава се усеща и намаляване на апетита.
Това проучване, обаче е свързано и със социално-икономически фактори, отбелязват от Nature. По-широката наличност на достъпни ултра-преработени храни в сравнение с по-малко преработените алтернативи може да има непропорционален ефект върху хората от райони с ниски доходи. Самюъл Дикен коментира, че проблемите, свързани с диетата и затлъстяването, са "много свързани със социално-икономическите неравенства". Той добавя, че хората може да имат нездравословни диети не защото не се опитват да се хранят здравословно, а защото "нашата хранителна среда просто ни настройва към провал".
Коментари (0)
Вашият коментар