Напишете дума/думи за търсене

Мария Момирова: Децата се раждат съвършени, а ние цял живот ги разваляме

Когато говорим за ангели, няма как да не споменем децата – тези малки и невинни същества, който са тук на земята и приличат на нас възрастните, но са толкова чисти и любящи като ангелите. Може би само те са близо до земния и неземния свят. Как да не им попречим да загубят Божията любов, която носят по рождение си говорим с музикалния педагог Мария Момирова. От години тя работи с деца от 6-месечни до 3-годинишни в бебешката работилница „Прощъпулник”.

Мария, какво е общото между децата и ангелите според теб?

- Вече 17 години съм благословена с професията на музикален педагог и общувам с много малки деца. Имам пълно основание да мисля, че ако Господ е пожелал да ни покаже, че съществува незрим свят и има безплътни сили, то е избрал точно децата за това. Когато те протягат ръце към мен чуждата жена по време на музикалните часове усeщам тяхното ангелско излъчване, това че детската им усмивка и любов са безрезервни като на светлите същества. В тях има положителна емоция, доверие, светлина. Няма кой да ги е научил на това, защото са много малки. Те се раждат с тази нагласа, защото Божествената любов е във всеки. И показват, че сякаш познават този Божествен свят.

В Божието слово събрано в Стария и в Новия завет има любопитни неща казани от Исус Христос за децата и отношението му към тях. Едното е, когато някои родители приближат децата си към него в храма, а учениците му ги отстраняват, той позволява на децата да отидат при него с думите: „Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие”. Другото емблематично изречение, което изрича е: „Гледайте да не презрете едного от тия малките, защото, казвам ви, техните Ангели на небесата винаги гледат лицето на Моя Отец Небесен”. Още в тези текстове се вижда сигурен знак, че децата са много близо до Божието царство.

Ако децата се раждат съвършени, след това отдалечават ли се от Божието подобие?

- Когато се роди първият ми син запомних думите на неговия кръстник: „Децата се раждат съвършени, а ние цял живот ги разваляме”. Факт е, че ако се случат някакви изменения в не много Божествена посока, ние родителите сме виновни в 99% от случаите.

Как децата придобиват своя ангел хранител?

- При тайнството Свето Кръщение всяко новопокръстено дете получава ангел хранител, който е неотлъчно до него до края на земния му път и след това има много сериозна роля като застъпник пред Господ, за да докаже, че повереният му е живял достоен живот. Грижа на родителите е час по-скоро да осигурят на детето тази небесна закрила.

Има ли молитви отправени към нашия ангел хранител?

- Има специална молитва във всеки молитвеник, която се казва вечер и е насочена специално към ангела хранител. Очевидно ние християните много разчитаме на тази връзка, която той осъществява, за да измоли Божията милост за нас. Ние разчитаме неговото застъпничество, и още по-силно желаем децата ни да имат такава закрила. Ангелите помагат и в критични ситуации. Преди време моя позната се сдоби с дете след дълги години очакване, но то бе в критично състояние. Посъветвах се със свещеник, който ми каза, че майката трябва да го кръсти веднага. Дори през стъклото на помещението, в което е бебето да каже три пъти: „В името на Отца и Сина и Светия дух детето се кръщава с името...”. И детето се оправи. А след като излезе от болницата то бе кръстено в храм, както нареди свещеникът. Ние няма как да проверим кога се е появил неговият безплътен закрилник и е измолил Божията милост, но е факт, че здравето му се подобри. Понякога пред очите ни се случват безизходни ситуации, които се преодоляват с молитва. Затова е добре да научим децата да се молят и да призовават Господ.

Какво първо да кажем на децата си за Господ и безплътните сили?

- Освен в материалния свят, децата дълго пребивават и в приказния, затова може да се употребяват понятия като „добрите сили, които Господ изпраща при нас”, да се споменават ангелите. Когато малките се сблъскат със смъртта на близък, много родители обясняват загубата с това, че ангелът е взел баба и или дядо и го е завел при дядо Боже, защото е бил добър човек и е направил много хубави неща, и всичко това се зачита. И че ако се стараем да сме добри хора и да се обичаме, един ден ще бъдем отново заедно. Но сега сме тук и ни е тъжно. Не е лошо и да припомняме на детето, че винаги има небесна сила до себе си, че когато му е трудно, има кой да му помогне. Те се чувстват уверени от това дори в детската градина, където са без мама и татко.

Ангелите обичат да пеят, а малките деца?

- В иконографията ангелите са изобразявани с музикални инструменти и се знае, че музиката е ангелско занимание. В редица песнопения се казва, че ангели пеят във висините, че има ангелски хор. За връзката между ангелите и младенците говори и писанието, че ангелите вестители възвестяват раждането на младенеца Исус Христос.

Ние сме Божи образ и подобие и е естествено някои хора да се раждат с тези музикални данни. Стремя се да провокирам у децата именно това, което им е дадено. Какъвто и да е талантът, той е подарък от Господ и е редно това, което можеш, да го даряваш на другите.

Понякога детето има криле да свири, да пее, да бъде артист, но ние решаваме, че е подходящо да го направим зъболекар?! Трябва да сме благодарни, че сме благословени да бъдем родители и да се отнасяме към децата като личност, нов ангел, един Божи дар, който ни е подарен и само да го обгрижваме внимателно без да накърняваме достойнството му. И без да мислим, че ще изваем наш образ и подобие, защото то е Божи образ и подобие. Няма нищо по-хубаво да се учиш да бъдеш голям човек от малките деца. Децата могат всичко. А и чрез тях ние също се доближаваме до Бог.

Музиката учи ли ги да са по-добри?

- По-добри от това, което са, никой не може да ги направи. Музиката им помага да останат добри. Поддържа божественото у тях. Учи ги да се обичаме, както Господ Бог е казал. Никой не може да ни научи да обичаме повече от едно дете. Любовта им е безусловна, безрезервна и неподкупна. Ако говорим за музиката, не всяка е добра за децата. И наша грижа е да възпитаме у тях музикален вкус и сетивата да различават стойностната, която е боговдъхновена. Истинските композитори като Бах, Моцарт, Вивалди, получават музиката в божествена помощ и вдъхновение.

Случват ли се чудеса в часовете ви?

- Преди време в часа пуснах да звучи мъжка вокална група от Корсика, която пее религиозна музика и попитах майките какво звучи. Те започнаха да си шушукат и съветват и в един момент Дани, който бе на 2 години каза: „Ш-ш-шт! Млъкнете! Дядо Боже пее сега”. Това дете няма музикален опит, няма откъде да знае за тази музика. Ако това не е чудо?!

Мария с нейните питомци
Мария с нейните питомци
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X