Напишете дума/думи за търсене

Тайната на успешното отслабване се крие тук

Много хора се провалят в диетите си чисто психологически – заради невъзможността си да балансират между забранени и разрешени храни. Според психоложката Гретхен Рубин тайната на успешното отслабване е в правилната настройка и умението навреме да кажем „никога”.

Представете си, че седите пред отворена кутия с бонбони

Ще си позволите ли да хапнете един – два или ще се въздържите? Стандартният отговор е, че няма нищо лошо да си разрешите грам удоволствие. Мотивът е, че така няма да усещате лишението и ще избегнете преяждането. Според най-новите психологически изследвания обаче така човек се фрустрира още по-дълбоко. От една страна, страдаме, че не можем да си хапнем от „забранения плод” в достатъчно количество, от друга – изпитваме яд към себе си, че сме се проявили като безволево същество. В резултат на това свикваме да живеем в постоянно двоумение и мисли около храната: „Да хапна ли сега десерт, или да го изям утре?”, „Колко грама е това парче торта?”. Ако обаче си дадете твърдо обещание да не консумирате определени храни, животът ви значително ще се опрости. Да не говорим, че ще постигнете ефекта от диетата по-бързо и качествено.

„80 + 20” или „100”

Някои диетолози съветват клиентите си да си позволяват от време на време волности в менюто. Една от най-често препоръчваните формули е „80 + 20” – в 80% от случаите се консумира здравословна храна, а в останалите 20% може да прекрачват границите на позволеното. Когато обаче човек свикне с правилото „100” – тоест, винаги да хапва здравословно, изпитва много по-голямо удовлетворение, тъй като знае със сигурност, че прави нещо полезно за себе си. Дребните хранителни прегрешения поддържат усещането, че някой отвън ни е наложил някакви правила и сме щастливи всеки път, когато ги нарушим. По този начин се затваряме в омагьосания кръг на престъпление и наказание. Всъщност много по-логично е да сме щастливи от това, че съумяваме да водим здравословен начин на живот в стресовото си ежедневие, отколкото да „крадем” парче шоколад или порция пържени картофи.

Според повечето специалисти по здравословно хранене силно ограничаващите диети не само че са вредни за организма, но и не водят до реално отслабване. Ако подберем балансирано меню, няма да изпитваме необходимост от дребни кражби на нездравословни храни. Усвояването на умението да казваме „никога” всъщност ни дава пълна свобода, като ни освобождава от дилемите около всяка вредна хапка, от усещането за вина, че нямаме силна воля и нарушаваме режима си, от необходимостта да мислим постоянно за храна. По този начин променяме начина си на живот като цяло, което е по-важна цел от свалянето на няколко излишни килограма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X