Напишете дума/думи за търсене

„Петимата тибетци” подмладяват и оздравяват

Звучи малко странно как ще подобрим паметта и зрението си, ще се подмладим и ще увеличим жизнената си енергия само с 5 лесни упражнения. Но хора по целия свят, които ги практикуват, усещат промяна в начина, по който се чувстват. Дори животът им започва да тече по-леко. Явно ако опитаме да ги практикуваме може само да спечелим.

Ако се чудите защо тибетците изглеждат млади и възрастта им трудно може да се определи, то една от причините е изпълняването на тези упражнения. Те залягат в тибетските ритуали от древни времена. Стават достояние на света благодарение на книгата "Древната тайна на извора на младостта" на Питър Келдър, както и на "Петимата тибетци" на дългогодишния преподавател по йога Кристофър Килъм. Упражненията са от полза за тези, които искат да се раздвижат и да се облекчат от хронични ставни болки, както и за увлечените по езотериката, защото ще хармонизират скоростта на въртене на отделните чакри в организма си. Важното е да се изпълняват всеки ден и в следния ред:

Това упражнение е любимо на децата и го правят често без да знаят, че е много важно. За да го изпълните застанете изправени с разтворени ръце встрани и обърнати надолу длани. Завъртете се в посока на часовниковата стрелка 21 пъти. Не си мислете, че бройката е голяма. Дервишите го правят стотици пъти.

Легнете по гръб с ръце отстрани на тялото. Притиснете брадичката към гърдите или ако ви е трудно в началото сложете ръцете зад тила. Повдигнете краката до вертикално положение, без да сгъвате коленете. Отпуснете отново главата и върнете краката на земята. Направете маховете 21 пъти.

Застанете на колене с изправено тяло и ръце на бедрата отстрани или отзад под дупето. Първо притиснете брадичката към гърдите, а след това бавно се огънете от кръста назад и отведете главата колкото е възможно по-надолу. Направете това упражнение 21 пъти.

Седнете с изпънати крака, раздалечете стъпала и сложете дланите на пода, отстрани на дупето. Първо притиснете брадичката към гърдите, а след това отпуснете главата максимално назад. Без да променяте позицията на ръцете, свийте коленете и вдигнете горната част на тялото до хоризонтално положение, все едно описвате буквата „П”.

Застанете в йогийската поза кобра (легнали по лице, но с тяло извито назад и изпънати ръце). Отведете главата максимално назад. Без да отмествате дланите и стъпалата, свийте тялото в ханша и го вдигнете в поза обърнато "V". Накрая притиснете брадичката към гърдите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X