Напишете дума/думи за търсене

6 начина да се отървем от депресията в края на лятото

Стресът е нещо, което не можеш да пипнеш, но може да усетиш с пълна сила. Докторите и психолозите отдавна го изследват и са стигнали до извода, че есента е свързана не само с по-топли дрехи върху нас. Не само тялото ни има нужда от затопляне. С идването на края на лятото душата ни е тази, която започва да усеща леко безпокойство. Безпокойство от липсата на дълги слънчеви обедни почивки. От липсата на бързото отскачане до морето за уикенда, заменено от рутината в службата. И ей така, без да се усетим, стресът се наместил между възглавниците ни в хола. Все пак има няколко нещица, които биха могли да го препънат и да го държат под контрол.

Изритвайте се по-рано от леглото

Промяната на климата е една от причините за есенния стрес. За да го победите, ви трябва наистина качествен старт на деня. Вместо да се излежавате още 10 минути в леглото, по-добре да изритате завивките и да хукнете към офиса. Когато пристигнете в служебното си пространство, хвърлете един дълъг поглед върху графика си за деня. Поемете дълбоко въздух и плавно се влейте в работния си ритъм. Все пак сте си откраднали 10 минути от деня за това.

Разчистете сезонно

Използвайте смяната на сезоните, за да почистите не само гардероба си от ненужни дрехи, но и бюрото или работното си пространство. Изхвърлете всякакви листчета, на които сте записали отдавна изпълнени задачи, пренаредете папките си с файлове. Ако около вас е спретнато, то и във вас ще е така. Нали знаете, че хаосът ражда хаос? Ако пък съвсем искате да започнете на чисто, погледнете и какво има в пощенската кутия на мейла ви. Няма нужда да пазите електронни писма от една петилетка насам.

Водете си дневник

Може и да звучи налудничаво, но ако във всеки край на деня си записвате какво ви е стресирало в службата, със сигурност на финала на седмицата ще сте редуцирали доста от напрежението, което си набавяте на работа. След още няколко седмици вече ще сте наясно кой от колегите ви напряга и заради какво сте склонни да се ядосвате ненужно. Освен това отбелязвайте какво ви мотивира и какво ви кара да сте креативни. Така ще получите достатъчно информация, за да пренаредите графика си, базиран на това колко добре работи мозъка ви в различните части от деня. Ще увеличите продуктивността си и доволството от свършената работа, което със сигурност е един от враговете на стреса.

Намерете решения

След като сте идентифицирали нещото, което ви напряга, справете се с него. Важното е да тръгнете с положителна енергия и с желание за разрешаването на проблема, който ви товари със стрес. Доказано е, че ако сте с положителна нагласа и се чувствате приповдигнат, то мозъкът ви е по-продуктивен с 31%.

Правете това, което ви харесва

Какво обичате да правите най-много в офиса? Да обучавате младите си колеги? Да работите по на пръв поглед невъзможен проект? Разберете какво ви доставя най-голямо удоволствие в службата и се опитвайте да се докосвате колкото се може повече до него. Това не само че ще пребори стреса по естествен път, но ще ви направи по-доволни и усърдни в това, което работите.

Усмихвайте се

Снимка на любим човек на бюрото, гледането на смешен клип през обедната почивка вършат чудеса за усмивката на лицето ми. Освен това парче шоколад никога не е излишно да е на една ръка разстояние. Сменете скучния черен химикал с молив с миещи се котки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X