Напишете дума/думи за търсене

Как да стоим далече от есенната депресия

С настъпването на есента много от нас се чувстват потиснати и меланхолични. И това не се свързва единствено с факта, че топлото време си е отишло, че трябва отново да сме на работа и че идва краят на дългите летни дни. Тези фактори имат значение, но всъщност тялото ни се влияе най-вече от промените в природата и това неизменно се отразява и на психиката ни.

Всичко е свързано със слънцето. Нашият организъм е изключително чувствителен към намаляването на часовете на деня и дори и да не си даваме сметка ние сме изключително подвластни на тези промени. През есенните месеци в организма ни започва да се синтезира по-малко витамин D и рязко падат нивата на серотонин и ендорфин. Това е причината за често променящото се настроение, потиснатостта, чувството за преумора и изнервеността. Жените са по-чувствителни към промените в природата и затова и по-податливи на есенната депресия. Според специалистите те страдат от тези сезонни меланхолии два пъти повече от мъжете.

Състоянието официално е регистрирано през 1987 г. от Американската психиатрична асоциация под наименованието „сезонно афективно разстройство“. Симптомите му са непрекъсната потиснатост, свръхчувствителност, необясними изблици, нежелание за социални контакти, изолация, апатия, занижена умствена концентрация, раздразнителност, липса на сексуално желание, безсилие, липса на апетит или напротив прекалено засилен апетит и то предимно за сладки неща, чувство за безпомощност, проблеми със съня, тревожност, липса на мотивация за каквото и да било.

Как да се преборим

Най-важното е да не се оставяме на това състояние и да не затъваме все повече в него. Просто трябва да се приспособим към новия природен ритъм, но тъй като не можем да спим по цял ден, е задължително да си направим разумен график – с работа, но и с почивки.

Достатъчно сън. Сега е моментът да си позволим осем часов сън. Добре е известно време да ограничим нощните излизания и късното висене пред компютъра. Тялото ни има нужда най-вече от сън, за да се пребори с липсата на слънце.

Хубава храна. Хубава обаче в смисъл на здравословна. Запомнете, че есента е най-неподходящото време за ограничаващи диети и гладуване. Ако лишите организма и от слънце и от храна, каква енергия изобщо ще му оставите. Природата сама ви подсказва какво трябва да е храненето през този сезон – с много плодове и зеленчуци, каквито изобилстват по пазарите.

Набавете си слънце. Логично, ако ви липсва нещо и това ви кара да сте потиснати, просто си го набавяте. А най-добрият начин да го направите е да прекарвате максимално време навън. Когато времето го позволява ходене на разходки сред природата или дори в най-близкия парк. Дори и в облачни дни ние получаваме така нужния витамин D. А когато стане изключително студено и мрачно, използвайте алтернативни методи. Дори малко соларуим може да се окаже изключително полезен. Неслучайно в скандинавските страни на пациенти с есенна депресия се препоръчва облъчване със специални лампи.

---

Ясно е, че…

В много от случаите състоянието е съвсем в границите на нормалното и може да бъде преборено с правилен ритъм на работа и почивка, но ако депресията ви се характеризира не просто с временна потиснатост, а с постоянна дълбока тревожност и продължава прекалено дълго, е нужно да се обърнете към специалист.

---

Любопитно!

Това психично неразположение засяга предимно хората, живеещи в зони с умерен и субполярен климат. Причината е, че в тези зони се наблюдават големи разлики между часовете със слънце през лятото и зимата. В зоните с екваториален климат например такива амплитуди не се наблюдават – там разликите между продължителността на деня в различните сезони са минимални, затова и хората там не знаят какво е това есенна депресия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X