Напишете дума/думи за търсене

Този режим помага за по-лесната адаптация на първолака

Първите учебни дни са истинско изпитание за семейството на първолака, чийто ритъм на живот рязко се променя. Често се налага сутрин да се бърза през глава. Раздялата между детето и родителите пред входа на училището обикновено е нервна, защото в повечето случаи майките и татковците вече са закъснели за работа. Този сутрешен "ритуал" се отразява върху емоционалното състояние на детето през целия ден, твърдят психолозите.

Още преди началото на учебната година помислете за създаването на режим, който да ви спести напрежението и сутрешната суматоха.

С усмивка събудете детето. За да го постигнете, и вие трябва да сте станали навреме и отпочинали.

Не пришпорвайте първолака. Закусете заедно. Някои деца нарочно се размотават на масата, за да останат по-дълго с родителите си. Ако детето знае, че докато закусвате ще му обърнете внимание и ще поговорите, няма напразно да губят време.

След като се върне от училище, оставете първолака да си почне поне 2 часа. Ако иска да ви сподели нещо от преживяното през деня, не отлагайте да го изслушате. А ако мълчи и виждате, че е притеснен, изчакайте го да се успокои, след което той сам ще ви каже проблема.

Най-подходящото време за учене е между 15-17 часа. Ако детето търси вашата помощ, не му отказвайте. В началната училищна възраст е трудно да се постави границата между мързела и все още липсващата система за учене. Възможно е детето да ви моли за помощ просто защото иска да сте по-близо до него.

Децата не обичат да ги сложите в леглото, да им кажете "Лека нощ", да изгасите лампата и да излезете от стаята. Много по-приятно им е да заспиват, докато им четете или си говорите. Това ги успокоява, като елиминира натрупаното през деня напрежение.

Подгответе първолака психически

Днешните деца се научават да четат и да смятат поне до 10 в задължителните предучилищни групи. В първи клас по-голямото изпитание за тях се оказва редът, който трябва да спазват. Строгите правила, точността до минута, с която започват и свършват часовете, задължителното носене на ученическа лична карта напрягат първолаците. Още по-трудно е да намерят свое място сред съучениците. Затова в края на лятото е добре родителите да започнат да подготят психически децата, а в началото на учебната година да бъдат внимателни и търпеливи, за да им помогнат да преглътнат неизбежната доза стрес. Така първолаците по-бързо ще се адаптират, без да понасят травми.

Първо си дайте сметка какво е по характер детето ви. И в училище, както и в живота, по-стеснителните и чувствителните често търпят безпардонното поведение на по-"отворените". А физически по-силните често налагат волята си с агресия. Ако детето ви е по-буйно, трябва вече да сте го учили да се сдържа. Говорете отново за това, внушавайте, че е по-добре съучениците му го обичат, а не да се страхуват от него. Предупредете, че ще си има проблеми с учителите.

Много родители насърчават децата си да отвърнат със същото: "Ако те ударят, удари и ти, няма да се оставяш да те бият". Смятат, че по този начин култивират борбеност. Според детските психолози подобна възпитателна мярка не дава положителен резултат. Внимателно обяснете, че е възможно някой съученик да опита да го тормози. Не защото е лош по характер, а вероятно защото има лош пример пред очите си. Ако се случи, нека веднага да ви каже. Посъветвайте детето да се защитава не с оправдания, извинения или затваряне в себе си, а като се помъчи да започне диалог със своя противник.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X