Напишете дума/думи за търсене

Как да научим децата да си пишат домашните

Няма установени норми за дневното количество домашна работа, която детето трябва да напише, прочете, преразкаже.

Но общоприетата формула е по десет минути следобяд за първокласник, плюс още десет минути за всеки по-горен клас. Така един петокласник ще прекарва един час дневно над домашните си задания, а от един осмокласник трябва да се очакват минимум деветдесет минути работа върху уроците.

Често децата съвместяват ученето с други занимания като разговори по телефона с приятели и така те прекарват над учебниците двойно или тройно повече време, отколкото ако тихо си пишеха домашните. Не може да помогнете на детето да разпредели времето си, ако не знаете в какво се състоят домашните му задачи и кога трябва да се предадат.

Важен е и вашият образец за подражание. Детето ще се научи да спазва дисциплина при писането на домашните, ако вие му покажете, че цените подобно поведение. Свършвате ли работата си навреме? Децата виждат ли ви как отлагате задължения и пилеете времето си? Четете ли книги? Демонстрирате ли любознателност? Направили сте голяма стъпка напред, ако детето иска разрешение да гледа телевизия. Ако на детето ви рядко се налага да работи върху домашните си или ги пише още в училище, значи уменията му не срещат нужното предизвикателство. Не бива да позволявате това да продължава.

Правописът на трудни думи, географските и историческите факти могат да бъдат преговаряни и в колата на път за магазина. Добра идея е да използвате думи или факти, върху които детето вече е било изпитвано, за да демонстрирате колко бързо се забравя, ако не се преговаря. Тази техника е полезна при ученици, които полагат общи изпити на края на всеки срок.

Обърнете внимание

Най-важното е да научите детето да цени образованието и домашните задания. Естествено е малките да предпочитат игрите пред писането. Обяснете им, че образованието ще им разкрие по-широки възможности за реализация в бъдеще.

Децата се нуждаят от помощ, за да постоянстват, когато домашните им стават по-трудни. Стимулирайте ги, вдъхнете им увереност, че са способни и ще успеят. Хвалете добрите резултати. “Виждам, че си опитал да решиш задачата сам, преди да ме помолиш за помощ. Ако работиш упорито, ще стигаш до добри резултати.”

Когато помагат с домашното на изнервеното си дете, родителите допускат една от следните три грешки. Те самите се изнервят, с което утежняват ситуацията. Второ - вършат по-голямата част от работата вместо детето. Или пък се отдръпват и отказват помощ.

Най-добрият подход: “Виждам, че си доста изнервен и объркан. Мога да реша първата част от задачата и ти да я довършиш или пък да направим обратното.”

“Струва ми се, че колкото и да се опитвам да ти помогна, ти все още си изнервен. Да починем за пет минути и да поиграем на нещо за разтушаване”.

Накарайте детето да изразява гласно мислите си, докато работи върху домашните. Това ще ви помогне да разберете къде се корени объркването му.

Не превръщайте проверката на домашните в свое неприятно задължение. Ако това ви тежи, детето ще го усети.

Покажете с действията си, че въпросите, свързани с домашните, са много важни за вас като родител.

Как да не се държите с ученика

“Написа ли си домашното? Браво!” Попитайте за какво е било домашното и го проверете. Проявете интерес. Това е вашата възможност да поправите някои грешки и да похвалите положените усилия.

“Не ви ли дадоха домашно? Ами добре”. Бъдете по-любопитни. Може би детето все пак е имало домашно, но го е написало в училище.

“Добре, този път ще го напиша вместо теб. Но следващия път гледай да го направиш сам, и то навреме”. Проблемът тук е колкото ваш, толкова и на детето. Ако знаете и контролирате домашните му задания, ще може да му напомняте да ги пише навреме. Работата върху тях в последната минута понякога е неизбежна, но това трябва да се случва рядко. Научете детето всеки ден да ви казва какви домашни са му възложени.

Интелигентният подход

Домашните се превръщат в още по-голям проблем, когато родителите не могат да постигнат съгласие по въпроса доколко е правилно да помагат на децата си. Не превръщайте това в част от съпружеските борби за надмощие. Най-добрият подход е този, който работи ефективно за детето ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X