Напишете дума/думи за търсене

Как да научим децата да си пишат домашните

Няма установени норми за дневното количество домашна работа, която детето трябва да напише, прочете, преразкаже.

Но общоприетата формула е по десет минути следобяд за първокласник, плюс още десет минути за всеки по-горен клас. Така един петокласник ще прекарва един час дневно над домашните си задания, а от един осмокласник трябва да се очакват минимум деветдесет минути работа върху уроците.

Често децата съвместяват ученето с други занимания като разговори по телефона с приятели и така те прекарват над учебниците двойно или тройно повече време, отколкото ако тихо си пишеха домашните. Не може да помогнете на детето да разпредели времето си, ако не знаете в какво се състоят домашните му задачи и кога трябва да се предадат.

Важен е и вашият образец за подражание. Детето ще се научи да спазва дисциплина при писането на домашните, ако вие му покажете, че цените подобно поведение. Свършвате ли работата си навреме? Децата виждат ли ви как отлагате задължения и пилеете времето си? Четете ли книги? Демонстрирате ли любознателност? Направили сте голяма стъпка напред, ако детето иска разрешение да гледа телевизия. Ако на детето ви рядко се налага да работи върху домашните си или ги пише още в училище, значи уменията му не срещат нужното предизвикателство. Не бива да позволявате това да продължава.

Правописът на трудни думи, географските и историческите факти могат да бъдат преговаряни и в колата на път за магазина. Добра идея е да използвате думи или факти, върху които детето вече е било изпитвано, за да демонстрирате колко бързо се забравя, ако не се преговаря. Тази техника е полезна при ученици, които полагат общи изпити на края на всеки срок.

Обърнете внимание

Най-важното е да научите детето да цени образованието и домашните задания. Естествено е малките да предпочитат игрите пред писането. Обяснете им, че образованието ще им разкрие по-широки възможности за реализация в бъдеще.

Децата се нуждаят от помощ, за да постоянстват, когато домашните им стават по-трудни. Стимулирайте ги, вдъхнете им увереност, че са способни и ще успеят. Хвалете добрите резултати. “Виждам, че си опитал да решиш задачата сам, преди да ме помолиш за помощ. Ако работиш упорито, ще стигаш до добри резултати.”

Когато помагат с домашното на изнервеното си дете, родителите допускат една от следните три грешки. Те самите се изнервят, с което утежняват ситуацията. Второ - вършат по-голямата част от работата вместо детето. Или пък се отдръпват и отказват помощ.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X