Напишете дума/думи за търсене

Алергия от алкохол. Какви са симптомите?

Без съмнение алкохолът в големи количества е вреден. Проблемът е, че за някои хора и съвсем малки дози може да доведат до сериозни неприятности. Причината е алергия, провокирана от спиртни напитки.


Обикновено този тип алергия се развива заради някоя от съставките на питието. Сам по себе си етиловият спирт не може да причини алергична реакция, тъй като човешкият организъм произвежда свой, ендогенен тип алкохол като продукт на естествения метаболизъм. Но добавките като оцветители, ароматизатори, полифеноли и белтъчни вещества изключително лесно стават алергени.

Видове

Алергията от алкохол може да бъде придобита или вродена. Първата се развива след продължителна и редовна консумация на нискокачествени спиртни напитки. Втората се предава по наследство. Вторият вид е опасен, тъй като дори и минимално количество алкохол може да предизвика силно главоболие, повръщане и дори шок.

Симптоми

На ранните етапи от развитието на заболяването симптомите са червени петна по лицето и шията. Обикновено хората не обръщат внимание на зачервяването, но по-късно се появяват признаците, характерни за алергията от алкохол:
- Зачервяване, подуване, лющене и пукнатини по кожата;
- Внезапно тежко опияняване след приемане на съвсем малко алкохол;
- Гадене, повръщане, болки в стомаха;
- Тахикардия, повишено кръвно налягане;
- Главоболие, крема, задух, повишена телесна температура.

Какво да правите
Ако диагнозата „алкохолна алергия” е поставена на фона на алкохолна зависимост, със сигурност ще ви се наложи да се откажете напълно от приема на спиртни напитки. При положение, че няма зависимост, трябва да консумирате само качествен алкохол. При подозрения за такава алергия, пийте бяло вино, тъй като червеното е алерген. Ако неприятните симптоми са се проявили наскоро, спомнете си каква напитка ги е предизвикала. Но консултацията с алерголог е необходима при всички положения, тъй като повечето противоалергични препарати са несъвместими дори и с минимални дози алкохол. Имайте предвид, че ако не се лекува, алкохолната алергия може да доведе до нарушения в дейността на много жизнено важни органи: сърце, стомах, черен дроб, бъбреци. Освен това има вероятност да пострада сериозно нервната система и психическото ви здраве. Ако кожната реакция и другите симптоми не се появяват след всеки прием на алкохол, обърнете внимание на храната, която консумирате – може би именно тя съдържа алергени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X