Напишете дума/думи за търсене

Масло от канела срещу простуди

Маслото от канела е чудесен начин да се справите или да подпомогнете лечението при настинка и грип. Благодарение на съдържанието на евгенол (аналгетик), дъбилни вещества и смоли, то е ефективно антибактериално, противогъбично, антимикробно и затоплящо средство. Използва се за облекчаване на неприятните усещания при простуда, грип и някои инфекциозни заболявания.

Канеленото масло се смята също за натурален антидепресант и отлично тонизиращо средство. Ако сте уморени и напрегнати, вземайте редовно вана с масло от канела или вдъхвайте аромата му, като сложите няколко капки в аромалампа.

Изследователи от Wheeling Jesuit University в САЩ са установили, че ароматът на канела усилва активността на главния мозък. Участниците в експеримента, които редовно вдишвали уханието на канелено масло, значително подобрили когнитивните си способности (концентрация на вниманието и паметта), както и зрителните и двигателните си умения. Освен това доброволците са отбелязали, че нивото им на тревожност се е понижило.

Още една полза е подобряването на процеса на храносмилане чрез стимулиране на секрецията на стомашни сокове. Ароматът на канела ефективно снема спазмите, облекчава състоянието при стомашни инфекции, колит, гастрит, диария.

Внимание!

Все пак, имайте предвид, че маслото от канела не е напълно безобидно, заради съдържанието на канелен алдехид – елемент, известен със своите дразнещи, а в някои случаи и токсични свойства. Етеричното масло, получено от дървесната кора (тъмнокафяво на цвят), съдържа 70% алдехиди. Затова предпочитайте маслото, получено от листата на канелата – то е със златисто-жълт оттенък и количеството на вредното вещество в него е около 5%. Независимо от това кой вид предпочетете, непременно следвайте инструкциите на опаковката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X