Напишете дума/думи за търсене

Цветелина Николова: Всичко се постига с вяра и желание

Цветелина Николова е изпълнителен директор на винарска изба Katarzyna Estate и носител на приза „Млад мениджър на годината” за 2012 на фондация Еврика. Носител е и на женската титла – майка. Има я от малко повече от три години – на колкото е дъщеричката й. Посреща ме в офиса си – усмихната, стилна и с поглед, който говори, че обича работата и живота си. Заговаряме се за професионалния й път и за баланса в живота.

Какъв бе пътят ви до Katarzyna Estate?

- Започнах от най-ниското ниво. На 18 години бях сътрудник в адвокатска компания, където ме нагърбваха с всякакви задачи и подготвях договорите за гражданските дела, които се водеха. На 19 г. станах търговски представител в Red Bull, но се занимавах и с маркетинг. Там разбрах как трябва да преодолявам предизвикателствата и да постигам целите си. Пътувах всяка седмица в различен град и от сряда до неделя трябваше да намеря всички клиенти, да позиционирам продукта, да организирам различни ценови промоции, да ги проследя, да ги отчета. Това, че бях назначена към Red Bull Австрия ми даде възможност да видя различията между управлението на българска и международна компания. За известен период работех паралелно и в сутрешния блок на БНТ, така че работният ми ден започваше в 5 ч . На 21 г. започнах в “Белведере България” като търговски представител, но се занимавах само с частни клиенти, държавни институции, посолства. Работата ми бе да представям компанията и да предлагам на потенциалните клиенти вина с етикет, изработен специално с името на тяхната фирма. В началото почти всички отхвърляха тази нова за времето си идея, но така постепенно започнах да привличам клиенти и да изграждам нов облик на компанията. През 2006 г. станах търговски директор във фирмата, през 2007 – маркетинг директор, през 2010 – изпълнителен директор и през 2011 – управител.

Образованието или опитът са по-важни в работата?

- Държа на умните и образовани хора, които успяват да внедрят това, което са учили в своето ежедневие. Важен е и опитът, защото всяка компания, в която работиш, има различен стил и метод на работа.

С нов начин на представяне на продуктите и контакт с клиентите ли искате да се отличавате?

- Винаги се стремим да създадем и представим всеки нов продукт по много различен начин на нашите клиенти, да е елегантен и ненатрапчив и с добро съотношение качество - цена. Много хора копират нашите идеи и, докато те го правят, ние вече сме измислили нещо ново.

Кои са най-ценните качества, които е важно да притежава добрият лидер?

- Обичам да работя в тясно сътрудничество с екипа си. Когато познавам всеки от тях, сме по-задружни и креативни, и работим по-лесно. Мениджърът също така трябва да е силна личност, за да преодолява всички проблеми със замах. Понякога за една минута трябва да се вземе важно решение и то да е правилното. Когато човек знае какво иска, има качества да го постигне и добро сърце, ще ума и успех.

Как избирате служителите си?

- Най-важно е да са креативни и отдадени на работата със сърце и душа.

Кое е любимото ви вино?

- Едно от любимите ми вина е Katarzyna Reserve, което взе редица награди, включително от най-големия винен гуру в света Робърт Паркър. Той му даде 91 точки като се смята, че над 89 точки получават вината в най-високата категория Exceprional Reserve.

Трудно ли се налагат нови марки в България?

- Ние ги налагаме лесно. Когато човек е наясно какво иска да постигне със своя продукт, знае точната аудитория, към която да се насочи и начина, по който да го презентира, нещата се случват лесно. Всичко се постига с вяра и желание. Тъй като искаме да предлагаме продукти за различните вкусове, затова направихме белите: Les Fleurs, Contemplations, Smaraida, Le Voyage, както и розето Le Rose, което се приема много добре.

От значение за успеха ни е и това, че лозята дават най-добро грозде, след като навършат 4-5 години, а нашето вече е на 5-6 години. Така че с всяко лято берем все по-добро грозде и така правим по-добро вино. Разнообразието от почви, където са разположени лозята ни също допринасят за палитрата от вкусове.

Обогатяват ли ви пътувания в чужбина?

- Пътуванията в чужбина за по няколко дни ми дават различен мироглед, което за мен е богатство. При посещенията на изби в по-далечни дестинации, където винопроизводството е различно, виждам как се създават брандове. Когато се върна от дестинации като Сингапур или Нова Зеландия, преживяното ме кара да започна нещо ново. На остров Санторини, например, лозята са сред камъни, но от тях се получават невероятни бели вина.

Как съчетавате работата с майчинството?

- След раждането на Мартина всичко за мен стана по-красиво и имам по-голям стимул да следвам пътя и мечтите си. Върнах се месец, след като родих. Дори в болницата не спрях да работя от телефона и да подписвам документи. Дъщеря ми е спокойна и усмихната. Ако родителите са спокойни, добре организирани и следват добра програма за отглеждането на детето, всичко ще е наред.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X