Напишете дума/думи за търсене

Голотата е здраве

Огромен процент от жените постоянно се измъчват, че тялото им е далече от съвършенството. Стеснението от собственото тяло може да доведе до лошо настроение, стрес и дори депресия. Таза взаимна зависимост е подтикнала лекарите да потърсят връзката между голотата и здравето.

Резултатът от проучванията е довел до изобретяване на нова терапия – курс на лечение, който има за цел да заличи психическите блокажи и комплекси. Методът, наречен нюдтерапия (от англ. nude – гол), си поставя за задача да накара човек да свикне със собственото си тяло. А стратегията е дрехите да се свалят напълно при всяка възможност – например вкъщи, през нощта, на плажа.

Създателите на нюдтерапията дават за пример библейските персонажи Адам и Ева, които без стеснение демонстрирали красотата на телата си. Не знаем каква е била Ева – стройна или пълна, обаче сме наясно, че е харесвала тялото си и е облякла дрехи не по собствена воля, а като наказание. В съвременната цивилизация у повечето хора голото тяло (чуждо или своето) предизвиква срам и чувство на отвращение. Причините са във възпитанието, психологически травми в детството, стереотипи в обществото. Според лекарите нюд-терапията служи за лечение и профилактика на стреса и хроничната умора. Като свалите дрехите вкъщи, се избавяте от проблемите, натрупани през деня. Голотата по време на сън позволява да се нормализира психическото състояние, спомага за укрепване на имунитета и дори според някои проучвания води до отслабване. Отсъствието на дрехи възпрепятства образуването на кортизол – хормона на стреса. Експериментално е установено, че сутрин усещаме глад именно заради изработения през нощта кортизол – а след сън без дрехи сме по-малко гладни и хапваме по-малко през целия ден.

Много родители вероятно са забелязали, че децата им често се събличат по време на сън – по този начин малчуганите избягват прегряването на тялото, което от своя страна възпрепятства действието на хормона на ръста и мелатонина. Мелатонинът играе главна роля за възстановяването на кожата и забавянето на процесите на стареене.

Голотата има важна роля и за сексуалния живот на партньорите. При съприкосновението на голите тела по време на сън се изработва окситоцин, който отговаря за хармоничните и наситени отношения в двойката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X