Напишете дума/думи за търсене

9 начина да накараме децата да ни слушат

Благодарете им, преди да са направили това, което искате

Често децата обичат да доставят удоволствие на останалите, но без това да е предшествано от заповед. Така че им благодарете още преди да са свършили това, за което сте ги помолили. “Щом веднъж са чули благодарност, те се чувстват задължени да завършат задачата”, казва Итън. Използвайте изречения като “благодаря, че ще измиеш чиниите вместо мен” или “благодаря, че ще подредиш гардероба си”.

Обяснявайте със “защото”

Може да ви звучи нелогично да обяснявате на детето си защо го карате да свърши едно или друго нещо, но това ще ви е в полза бъдеще. “Когато разясняваме защо нещо трябва да бъде направено, е много по-вероятно това да стане”, казва Итън. Но преди да давате каквито и да е наставления, успокойте детето си. Ако ви е сърдито и така или иначе изобщо не ви слуша, само ще си загубите времето. Детето няма да възприеме нищо, ако е разстроено.

Задавайте въпроси

Децата обичат да се оплакват – топло им е, скучно им е, не им се стои вкъщи. Но когато обърнете тези фрази във въпрос, веднага показвате, че има начин проблемите им бързо да бъдат решени. Ако например дъщеря ви се оплаква непрекъснато колко мрази учителя по математика тази година, веднага го обърнете във въпрос: По-добър ли е от миналогодишния? Би ли искала догодина да ти преподава друг?

Никога повече “не може”

“Не може”, “няма как” са все фрази, които спират възможностите нещо да бъде постигнато. “Идеята е да се смени фокусът – да говорите само за това какво детето ви може да прави, а не обратното.” Ако детето ви не намира решението на някоя задача по математика, му кажете: “Ти просто не си открил начин да се справиш със задачата все още.” Така то ще има стимул да продължава с домашните.

Повторете, ако има нужда

По-малките деца имат нужда да им се повтаря по няколко пъти. Тези, които още не са навършили 2 г., се затрудняват да възприемат какво им казват родителите. Повечето деца на 3-годишна възраст започват да разбират какво точно им говорят те. Но не забравяйте – колкото повече порастват децата ви, толкова по-рядко повтаряйте. За тийнейджърите например повтарянето е по-скоро натякване. 

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X