Напишете дума/думи за търсене

Съвети за домакини: Как да подготвим къщата за гости

Остават броени дни до онова време на годината, което децата чакат със затаен дъх, а майките им обикновено остават без такъв. Не че не обичат Коледа, но за да я има, някой трябва първо да й разчисти място у дома, да я украси, след това да я сготви, сервира и ако останат сили, евентуално да й се порадва.

Къщата по празниците трябва да блести. От върха на елхата, но и от ред и чистота. Тази година може да изненадате коледната треска с график и отмятане на задълженията си отрано и на порции, за да не ви се събере накуп и да тежи.

- Отделете един ден за прозорци и пердета. Само за това. Не се разсейвайте с разтребване и забърсване тук-там и между другото.

- Прицелете се в подреждането друг ден. Приберете излишното, което може да задържа прах и замърсяване. Разтребете плота и решетката с чиниите в кухнята. Сложете ред в шкафчето с козметика и препарати в банята и освободете закачалката за дрехи в коридора. Не забравяйте и пода. Вдигнете всичко, което случайно се е озовало там.

- Вече имате терен за действие с прахосмукачката и мопа на следващия ден. Не щадете ъгълчетата и пространството зад дивана, там обикновено е върхът на айсберга от прахоляк. Излъскайте сериозно, но спрете до тук. Не претоварвайте батериите си, ще ви трябват и за утре.

--------

Ако чакате гости с преспиване за празниците, преровете наличните чаршафи и кърпи. От стоенето в гардероба може да са придобили неприятен аромат или да са пожълтели. Не е добра идея да го установите в последния момент.

-Банята има нужда от специалното ви внимание. Не я претупвайте.

Отделете й ден, за да се справите качествено с плочките, фугите и фаянса.

–Кухненските шкафове и хладилника си оставете за десерт. Освободете достатъчно чисто пространство за големите предпразнични покупки, които трябва да наместите в тях.

--------

Ако хладилникът ви има упорита неприятна миризма, сложете няколко филийки хляб в него или разрязан на две лимон.

-Дайте си и един ден време за детайлите. Инспектирайте сервиза за хранене и чашите. Вижте дали все още имате достатъчно несчупени за празничната трапеза. Лъснете приборите. Не забравяйте да проверите и състоянието на покривките. Нищо чудно следите от миналогодишното коледно вино още да личат.

------

Сребърните вилици и ножове полирайте с паста от сода за хляб и малко вода, а неръждаемите със смес от сол и лимонов сок. Петната по чашите може да отстраните с кърпа, напоена леко с водка.

А за да е сигурно, че ефектът от усилията ви няма да отиде на вятъра до Коледа, ангажирайте семейството да ви помага. Който чисти, пази чисто.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X