Напишете дума/думи за търсене

Как да не преяждаме по празниците

Задават се още празници и дълги трапези. Нека не забравяме, че след почивката идва делник, в който любимата ни рокля или панталонът от еди-кой-си костюм ще са станали с една идея по-тесни в кръста. Предлагаме ви 5 начина за хранене, които няма да ви позволят да качите килограми по време на почивните дни.

1. Половината от всичката храна, която консумирате, трябва да се състои от плодове и зеленчуци. Добавяйте ги към месо, в супи и сосове.

2. Хранете се правилно. Това означава да започнете със салата, плод или лека супа – те съдържат голямо количество вода и фибри и намаляват апетита, което означава, че ще се заситите с по-малко количество от основното ястие. По този метод ще намалите количеството на приетите калории с около 15%.

3. Когато готвите, използвайте колкото се може по-малко мазнина. Най-добре печете, варете или задушавайте на пара продуктите. Не правете запръжки, а добавяйте повече зеленчуци, лимон, джинджифил, чесън и всякакви подправки – те съдържат минимум калории и придават на ястията богат вкус и аромат.

3. Откажете се от газираните напитки и консервираните сокове. По този начин ще намалите чувствително количеството на приеманата захар.

4. По-добре цели плодове, а не сок. Един плод ще ви засити много по-успешно от чаша прясно изцеден сок. В сока фибрите са по-малко, а захарта – повече. Например чаша сок от портокал съдържа 120 ккал, а един портокал – 60 ккал.

5. Най-добрият дресинг за салатите е съчетанието от нерафинирано масло (зехтин, шарлан, сусамово, гроздово, орехово, тиквено олио) и балсамов оцет или лимон – нищо повече. Сосовете с майонеза са не само тежки, но и вредни, а готовите крутони, които се продават в пакети, придават вкус на полуфабрикат и на най-витаминозната домашна салата.

Източник: списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X