Напишете дума/думи за търсене

Шаранът за Никулден да се приготвя цял, иначе се къса и късметът на къщата

Шаранът за Никулден трябва да се приготвя цял, ако се къса, се къса и късметът на къщата. Това каза Георг Краев, професор по фолклорни изкуства и преподавател в Нов български университет пред „Фокус”.

„Риба и постно е характерното меню за празника, защото сме в пости до 25-ти декември, Коледа. Постни сърми с ориз, гнетени чушки, както казваше едно време Тодор Живков – такива пълнени с боб, също леко запечени, всякакви вкусотии, но без месо”, обясни той. „Един от малкото дни е, в които се яде риба през пости. На този ден във всеки дом се прави курбан, рибник от шаран. В някои селища рибата е пълнена и обвита в тесто, а в други е цяла и пълнена, но печена в тава с ориз или с булгур”, поясни проф. Краев.

Той предложи рецепта за пълнен шаран: Взема се шаран около 1,5 кг, 100 гр. растителна мазнина, олио или зехтин, 4 домата, 4 глави лук, 100 грама орехови ядки, 1 лимон, 1 с. л. брашно, 3 с. л. нарязан магданоз, 4 скилидки чесън, малко целина, 2 чаени лъжички нарязан копър и сол, както се казва, колкото поеме.

Начин на приготвяне: Ситно нарязаните лук и целина се запържват в мазнината, задушават се, прибавя се брашното, след което се запържва и се залива с настърганите домати. Сместа се вари на тих огън около 5-6 минути, отстранява се огъня и се подправя със солта, копъра, магданоза и нарязания чесън. Изчистената риба се посолява, напоява се със сок от лимон и се поставя в тавичка. След това се залива с приготвения сок, прибавят се ореховите ядки и се пече във фурната. „Ястието се поднася топло-топличко”, уточни професорът.

По думите му, шаранът за Никулден не трябва да се къса, защото св. Никола цял е заврял в пробойната на гемията. „А като се къса, се къса и късметът на къщата”, добави той.

За празника има и редица суеверия, проф. Георг Краев разказва някои от тях. „Ако в семейството има бебе, кръстчето от шарана се завързва на шапката на детенцето, за да расте здраво”, посочи той, като допълни, че кръстче се казва на костта на главата, точно между очите на рибата. „Друго вярване, много е важно това – всеки взема по една люспичка от никулденския шаран и я поставя в портфейла си, за да винаги пълен с пари”, подчертава проф. Георг Краев. Той припомни, че за Никулден казват, че „днес му е денят, утре му е снегът”. „Той е професионален празник на рибарите, лихварите и на банкерите така че да им е честит празникът. На денят празнуват Николина, Никола, Николай и Кольо”, каза още проф. Георг Краев.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X