Напишете дума/думи за търсене

Всяка стая у дома иска различен аромат

Ароматите имат удивителната способност да се запечатват в паметта и дори и след десетки години да ни връщат към времето или мястото, където сме ги усетили за първи път. За някои сезоните носят собствени ухания, а други си спомнят детството през характерни миризми.

Подбирането на аромати е цяло изкуство, а с помощта на основните му правила можем да постигнем различни цели. Кои ухания създават усещане за уют, необходимо ли е да подбираме различен аромат за всяко помещение, как с помощта на аромат да създадем определено настроение и да „заразим“ с него гостите си?

Един аромат или няколко

Изборът на един или два аромата зависи най-вече от големината на помещенията. Ако разполагате с едностайно жилище или апартамент тип студио, където няма ясно разграничение между стаите, едно ухание ще бъде напълно достатъчно. Но ако живеете в просторен апартамент или къща, изборът на отделен аромат за всяко помещение е добро решение.

Ако се спрете на един аромат за дома си, изберете композиция, която най-добре ще подчертае характера ви – все едно ще избирате парфюм за себе си.

При положение, че се спрете на варианта с различни ухания във всяка стая, основното правило е те да не са натрапчиви и да се съчетават хармонично помежду си. Добре е и да се съобразите със стила на интериора в отделните помещения. Например, ако стилът е минималистичен, тежките ориенталски аромати не биха се вписали успешно.

Форма и съдържание

Най-разпространените форми на аромати за дома са спрей, дифузер, гел, свещи, пръчици, арома лампи и др. Когато избирате спрей, дифузер или гел за ароматизация на помещения, обърнете внимание на състава им – добре е да имат в него натурални компоненти (във вид на етерични масла). Имайте предвид, че химическите съставки може да предизвикат главоболие или алергична реакция, затова ги избягвайте.

Що се отнася до парфюмната композиция на аромата, може да избирате между такива, които са съставени от няколко или от само една парфюмна нотка. От кои ще изберете зависи от личните ви предпочитания.

Антре

Основната цел на ароматизирането на това помещение е хората, които влизат в дома ви да се заредят с приятни усещания още със самото прекрачване на прага. Коридорът помещението, където се задържаме най-малко, затова ароматът трябва да бъде ярък и запомнящ се. Подходящи са цитрусовите нотки – те ярки и позитивни, но непретенциозни, тъй като бързо се изпаряват. Ако вярвате в поличби, използвайте за антрето ухание на кипарис – в древността хората засаждали на входа на жилището си кипарис, за да пази дома от беди и неуспехи.

Хол

За да създадете гостоприемна атмосфера, използвайте жизнерадостни цитрусови аромати (достатъчно е да поръсите малко етерично масло по завесите и възглавниците на дивана). За леко и непринудено общуване настройват уханията на ветивер, роза, лотос, грейпфрут. Добър вариант е за няколко часа да запалите ароматни свещи – восъкът ще се разтопи и ще изпълни цялото помещение с приятен мирис.

Кухня

Основното правило при избор на ухания за това помещение е те да не „спорят“ с аромата на ястията. За да се справите със силния аромат на храна в кухнята, чудесно подхождат ароматите на босилек, бергамот, лимон. Вместо ароматизатор може да използвате връзка босилек, натопена във ваза с вода. Може и собственоръчно да си направите ароматизатор. Вземете красив стъклен съд и изсипете няколко слоя едра морска сол и прясно смляно кафе – те бързо ще попият неприятните миризми в кухнята. За кухнята и трапезарията подхождат ухания на ванилия, канела, нар, мед. Но използвайте внимателно и в съвсем малки количества.

Спалня

За да създадете страстна и чувствена атмосфера в спалнята използвайте аромати афродизиаци – иланг-иланг, мускус, сандалово дърво. За спокоен и здрав сън са подходящи уханията на лавандула и лайка – напръскайте леко завесите с тях и отворете прозореца (ако времето позволява) – така до вас през нощта ще достигат само леките свежи нотки.

Баня

За усещане на чистота и свежест пасва идеално ароматът на мента. Може да нанесете малко от ароматизатора на хавлиените кърпи (но само ако е с натурални съставки, за да избегнете риска от алергични реакции). Ако искате да се отпуснете във ваната след напрегнат ден, пробвайте аромат на франджипани, ванилия, роза, жасмин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X