Напишете дума/думи за търсене

Флоротерапия, или как лекуват цветята

Изкуството за изцеление с помощта на цветята идва от Азия, където смятали, че ако се постави болен или разстроен човек в хармонично пространство, физическите или психични проблеми ще изчезнат. Според древните лекари цветовете са част от общата енергийна система и „работят” на принципа на батериите – натрупват и съхраняват енергията, докато цъфтящата пъпка започне да я освобождава. Затова и са способни както да попълнят недостатъка, така и да „оберат” излишъка от енергия.

Всяко растение има своя собствена енергия, затова е необходим опитен специалист, който да определи кои цветя да се използват за конкретния случай. Но има и общи принципи, които можете да спазвате – тъй като самолечението с флоротерапия не е опасно.

Първи етап: напъпили цветове

Лечението започва с напъпили цветове, тъй като те дават колосален поток от сила и изменят енергийното пространство на интериора. Цветята се избират по цвят, а не по вид, на следния принцип:

Бели, със слаб или никакъв аромат – при заболявания или нарушения, свързани с психоемоционалната сфера.

Червени, със слаб или никакъв аромат – при заболявания, свързани с нарушена дейност на органите.

Жълти със силен аромат – при инфекциозни заболявания.

Смята се, че студените тонове са влияят благотворно на енергията на главата, а топлите – на енергията на тялото. Цветята се поставят в радиус от не повече от един метър от болния и е важно да бъдат в полезрението му, за да наблюдава как разцъфтяват и увяхват.

Втори етап: букет

На този етап лечебно действие оказва композицията цветове, които пациентът сам трябва да подбере. За състоянието му се съди по това кои цветове го привличат. Целта е да се установи дали енергията му е хармонизирана.

Ако в първия етап на лечение е използвал бели цветя, а за букета пациентът се спира на студени тонове (бял, бежов, виолетов), значи оздравява. Ако предпочита ярки тонове (жълт, оранжев, червен), значи все още боледува. Студените тонове говорят за стабилизация на емоционалното ниво, а ярките – за възбуда и напрежение.

Ако в първия етап се е лекувал с червени цветя, а във втория се стреми към ярки, топли тонове, е знак за оздравяване. Обратно, изборът на студени нюанси говори, че лечението не е имало успех.

Ако се установи, че флоротерапията не е дала резултат, вече е нужно да се обърнете към специалист, който да внесе корекция в цветното лечение. Но в никакъв случай не разчитайте само на този метод, тъй като той е само съпътстващ.

Съвети за всички:

В хола поставете малък букет от бели, светлосини или бледожълти цветя – те ще потушат агресията и нервността на всички членове на семейството.

За масата в кухнята е подходящ пъстър букет, съчетание от ярки и пастелни цветя – за да подобрите храносмилането.

В детската стая поставяйте бели или светли цветя, за да успокоите хлапетата.

Не е препоръчително да слагате цветя в спалнята, в изключение на случаите, когато там има болен на легло.

Ако искате да върнете равновесието в дома и да нормализирате отношенията си с близките, направете два контрастни букета и ги поставете в различни стаи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X