Напишете дума/думи за търсене

Как да избираме безвредни почистващи препарати

Казват, че една къща не е истински дом, ако никога не си изписвал името си (или това на любимия) с пръст върху праха на мебелите. И все пак, вероятно не е добре да го правим твърде често. За целта на помощ ни идват съвременните почистващи препарати.

На първо място, трябва да помним, че всички средства за почистване крият опасности, тъй като съдържат химикали – и да се отнасяме внимателно с тях. Освен това, има огромно разнообразие от видове. Когато избираме, е важно да се ръководим не от красивата опаковка, а от работата, която искаме да ни свършат.

С най-щадящо въздействие са пяните за почистване, които все още не са достатъчно разпространени. Употребата им е максимално удобна и са подходящи и за най-скъпите повърхности.

Сред най-простите почистващи средства са прахообразните. Те обаче съдържат абразивни частици, които може да наранят повърхността, като оставят драскотини. В по-качествените и скъпи средства абразивните частици са по-дребни и не нанасят съществени вреди.

Най-разпространените средства за почистване са смесите във вид на гел и крем. По въздействието си те са приблизително еднакви, с една разлика – по-течните се изразходват по-бързо. Лесни са за използване, но са по-скоро профилактични препарати, които не може да осигурят основно почистване – при всекидневно използване те отстраняват неприятната миризма и намаляват скоростта на образуване на налепи по повърхността на тоалетната. Някои от тях имат свойството за кратко да създават защитен филм, който отблъсква мръсотията.

Съветваме ви...

Когато избирате формата, винаги се съобразявайте със задачите, с които почистващото средство трябва да се справи. Имайте предвид, че въпреки рекламите не съществуват универсални средства, които са в състояние да почистят перфектно всичко – от мазни петна до плочките на пода. Така че, ако сте решили идеално да почистите пода, не избирайте универсален домакински препарат – той просто няма да се справи добре, тъй като е с ниска концентрация. Освен това, използвайте специализираните средства само по предназначение – не прилагайте перилен препарат за плочките в банята, тъй като резултатите може да са изненадващи.

Как действат

За да разберете метода на действие на почистващите препрати, не е необходимо да сте дипломиран химик, но все пак трябва да имате определена информация. Например, добре е да знаете, че в основата им винаги има повърхностно активни вещества (ПАВ), които отделят частиците мръсотия от обработваната повърхност, разтварят ги и ги задържат, докато не бъдат отмити с чиста вода. Най-древното и най-добре познато повърхностно активно вещество е сапунът.

Почистващите средства биват киселинни или алкални – в зависимост от функцията си. За ефективността на почистващите препарати може да се съди по нивото на pH, което трябва да е отбелязано на етикета. Като е известно, естественото pH на кожата ни е 5,5 – 6. Ако pH в препарата е по-ниско от 3, то в него има много силни киселини, ако е по-високо от 11,5 – е силно алкално. Тези препарати са много ефективни, но силно опасни.

Как да четем етикетите

Преди всичко, обърнете внимание на състава. Американски специалисти в сферата на правата на потребителя са изчислили, че средностатистическият човек всяка година има контакт с около 130 различни химически вещества. Много от тях постоянно попадат върху кожата и се отлагат в дълбоките слоеве.

Непременно обръщайте внимание на нивото на pH (колкото по-нисък е показателят, толкова по-висока е киселинността). Проверете за каква повърхност е препаратът, има ли някакви ограничения.

Рядко обръщаме внимание на екологичните последствия от употребата на почистващи препарати. Ако искате да сте толерантни към природата, купувайте почистващи препрати без хлор и фосфати. Последните са забранени отдавна в много държави.

Що се отнася до формата на бутилката – най-добре е тя да е от мека пластмаса, със специална дюза за защита от неволно разливане. Самата бутилка трябва да е в ярък цвят или с ярък етикет, за да се избегне объркване на препаратите.

Още нещо...

Любовта към чистотата е нещо добро,преди да се е превърнала в мания. Не забравяйте, че прекаляването с почистващи препарати означава повече химически вещества, които представляват риск за здравето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X