Напишете дума/думи за търсене

Колко полезно е червеното вино всъщност

Когато става въпрос за зимни напитки, червеното вино е царят. Мерло, мавруд и каберне ги знаем всички, но чували ли сте за пловдивска малага, плевенски колорит и септемврийски рубин? Има и по-засукани, които звучат като да идват директно от лозята на изисканата френска аристокрация, но истината е, че това са сортове вина, които успешно се правят и у нас: пино ноар, аликант буше, пети вердо и т.н. Разбира се, най-хубавият сорт е домашният - без консерванти, без подсладители и неразреден.

Свикнали сме да успокояваме ежедневните две-три-че и повече чаши червено вино с нещо като мантрата на битовия алкохолик „То червеното вино е полезно!” Да, така е. Оказва се обаче, че все пак има за какво да внимаваме.

Ползите от червеното вино

Те са безспорни и повечето от нас ги знаят наизуст. Червеното вино е доказан антиоксидант заради съдържащата се в него група фенолни съединения. Те намаляват риска от образуване на злокачествени образувания и от радиация. Последните години бяха открити и доказателства, че червеният еликсир предпазва от сърдечносъдови проблеми, инфаркти и инсулти.

Важно

Червеното вино е само помощно средство, което съкращава до известна степен риска от инфаркт. За да бъде ефективно обаче, не бива в никакъв случай да се консумират повече от 1-2 чаши на ден.

Червеното вино е силно витаминозно – то съдържа много витамини главно от B-групата, но също така и минерали, калий, желязо и др. Затова лекарите потвърждават, че червеното вино предпазва от настинки и вируси. Като цяло то гради добра имунна защита на организма. Но това не е всичко, както биха казали в телевизионна реклама на дъска за рязане на хляб.

При ферментация то придобива още по-полезни свойства заради отделящите се органични киселини. А както и децата знаят, киселините влизат в цикъла на изгаряне на мазнини и затова смело поканете червеното винце в своята диета. И все пак имайте предвид, че една чаша съдържа 120 празни калории. Ако седнете с мъжа си и изпиете една бутилка, докато мезите с нещо вкусничко, неусетно можете да поемете количества калории колкото за цялата си еднодневна дажба. Така че виното не е вода, бройте го в калорийните си сметки. А то ще ви се отблагодари с изглаждане на бръчките заради съдържащия се мелатонин.

Не всичко, което е блести в чашата, е злато

Всеки алкохол, включително и червеното вино, повишава сериозно опасността от рак на гърдата при жените. Две питиета на ден я качват с 10 %. Червеното вино може да обостри мигрената ви и да покачи нивата на триглицеридите, които пък се свързват с диабета.

Според Световната здравна организация пиенето на алкохол вреди на човешкото здраве колкото и тютюнопушенето. Отново според тях алкохолът допринася с 20-30 % за заболявания като рак на хранопровода, на черния дроб, цироза и др.

Едно изследване във Франция наскоро показа, че 1 от 10 човека в страната на виното е болен заради редовна консумация на алкохол.

Ако отидете при гастроентеролог, той ще ви посъветва да пиете вино само по празници и максимум по чаша на седмица. Не пренебрегвайте опасностите. И не забравяйте, че за да се радвате на живота и виното, все пак трябва да сте живи. Наздраве!

Малък съвет

Ако се съмнявате, че имате язва, пийнете червено вино. Ако след консумацията му изпипате дискомфорт, моментално си запишете час за доктор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X