Напишете дума/думи за търсене

Откриха гена, предизвикващ побеляване

Снимка: Архив

Британски изследователи открили гена, причиняващ побеляване на косите. Въз основа на откритието си, екипът е уверен, че е възможно да се създадат лекарства или козметични продукти, които да изключват този ген.

Белите коси са резултат от изчерпването на меланина – група от пигментни вещества, които придават цвят на косата, кожата и очите.

Досега се знаеше, че генът IRF4 изпълнява важна роля за цвета на косата, но сега за пръв път учените са намерили връзката му с побеляването. Учените са анализирали данни за хора с различни генетични характеристики, което не е правено в такъв мащаб преди.

Изследвана е ДНК от 6600 доброволци от Бразилия, Колумбия, Чили, Мексико и Перу. Групата е включвала хора със смесен европейски произход, местни американци и хора с африканско генетично наследство. Визуалните черти на участниците са сравнени с резултатите от генетичния анализ, за да се идентифицират гените, на които се дължат разликите. Откритията имат потенциални приложения не само в козметиката, но и в съдебната медицина.

„Предотвратяването на побеляването на косата е възможно и дори връщането на процеса назад не е невъзможно. След като научим повече за процеса на пигментация и всички свързани с него гени би трябвало лесно да намерим протеин или ензим, за да го регулираме,“ казва водещият автор на научната публикация д-р Каустуб Адхикари.

Изследователите са открили още няколко гена, които имат връзка с външния вид. Генът EDAR се свързва с растежа на гъста брада, докато гъстотата на веждите се определя от FOXL2. Вариация на PAX3 стои зад сключените вежди, а PRSS53 влияе на къдравостта на косата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X