Напишете дума/думи за търсене

Ползи и вреди от пролетните храни

Идва времето на пресните зелени храни, богати на витамини. Ще ви припомним още веднъж главните ползи на някои от тях, като същевременно обърнем внимание и на рисковете, за които често забравяме.

Коприва

Младата коприва е истински склад на полезни вещества, които влияят благотворно както на вътрешното, така и на външното ни състояние. Това растение ни помага да се справим е пролетната авитаминоза, притежава противвъзпалително и кръвоспиращо действие, спомага за по-бързо зарастване на раните, подобрява зрението, нормализира дейността на сърдечносъдовата система, черния дроб и пикочния мехур.

Отварите и запарките от коприва съдействат за възстановяване след коремни операции, облекчават менструалните и мускулните болки, насищат кръвта и тъканите с кислород, извеждат токсините, понижават нивото на кръвната захар, повишават хемоглобина. При външно приложение се използват срещу пърхот и косопад. От кашица от коприва се приготвят подхранващи и успокояващи маски за лице. Младата коприва може също да се изсуши, консервира или замрази, без да изгуби полезните си вещества.

Вреда от копривата

От употребата на ястия, запарки и отвари от коприва трябва да се въздържат бременни жени, както и хората, които страдат от тромбофлебит, разширени вените, атеросклероза. Копривата може да се прояви като хранителен алерген. При използването и в козметиката не се наблюдават противопоказания.

Киселец

Киселецът има богат витамино-минерален състав, благодарение на което успешно се бори с много заболявания, сред които авитаминоза, анемия, атеросклероза, хипертония. Използва се също по време на менопауза, тъй като предотвратява главоболието и маточните кръвотечения и намалява потоотделянето. Растението влияе благоприятно на нервната система и понижава пристъпите на раздразнение. Извежда от организма лошия холестерол, шлаките и токсините, освен това съдейства за регенерацията на клетките, за нормализация на работата на стомаха и повишаване на хемоглобина.

Вреда от киселеца

Киселецът е противопоказен при камъни в бъбреците, при всички бъбречни заболявания и при някои болести на стомаха и червата, например, при язва и гастрит с повишена киселинност, а също и при нарушения на водно-солевия баланс. При прекомерна консумация на киселец излишъкът от оксалова киселина може да предизвика киселини в стомаха, развитие на остеопороза, уремия, подагра, образуване на камъни.

Глухарче

У нас не консумира често, но глухарчето е универсално растение, от което може да се използва всичко – корени, листа, стъбло, пъпки, цветове. Употребява се в суров и преработен вид (пюре, салати, супи, конфитюри), за чай, компреси и лечебни прахове. Сокът от корените и младите листа е е чудесно тонизиращо, общоукрепващо и витаминно средство. Нормализира дейността на черния дроб, спомага за отделяне на песъчинки и камъни. Чаят от листата на глухарче има има диуретичен ефект, облекчава подуването, помага при хранително отравяне и други интоксикациии. Салата от млади корени на глухарче подобрява метаболизма и спомага за свалена на килограми.

Вреда от глухарчето
Това растение може да предизвика алергии, а освен това е противопоказно при проблеми с жлъчката, язви, гастрити. В големи дози може да причини диария и повръщане дори при здрави хора. Така че помнете, че всичко е полезно, когато е с мярка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X