Напишете дума/думи за търсене

Как да накараме детето да обикне театъра

В живота на всяко дете настъпва денят, когато за първи път отива с родителите си в музей, на театър, на цирк. Това първо посещение е най-важното, защото често именно от него зависи дали детето ще развие любов към изкуството и ще се превърне в личност с широк мироглед и въображение. Как да организирате правилно похода на хлапето в света на изкуството.

Детските психолози не дават еднозначен отговор на въпроса кога трябва да приобщим детето към изкуството. Всичко зависи от индивидуалните му особености, но правилото е, че над 3–4 годишна възраст детето вече е способно адекватно да възприема случващото се около него.

На театър

Постарайте се да направите първото посещение в театъра незабравимо събитие за детето. Започнете подготовката около десет дни предварително – самото очакване на празника ще предизвика радостна възбуда в хлапето. Купете от рано билети, без да пестите – осигурете удобни места, от които и вие, и то ще виждате и чувате добре случващото се на сцената.

Заедно изберете дрехите, които ще облечете за спектакъла – официални и красиви. По този начин малчуганът ще усети, че посещението на театър не е нещо обичайно и всекидневно. Родителите трябва да имат предвид, че детето, което няма театрален опит, вероятно трудно ще разбере всичко, което се случва на сцената. А когато не разбира, бързо ще му стане скучно и ще изгуби интерес. За да избегнете това, преди да отидете в театъра разучете заедно сюжета на пиесата, обяснете внимателно и детайлно историята, която ще гледате. Детските психолози препоръчват за начало да посещавате спектакли по любими на детето произведения. Започнете театралните посещения с куклени представления. В началните класове може да опитате с нещо по-сериозно, например балет.

Непременно разкажете на хлапето в достъпна за него форма какво е това театър и как е устроен. Обяснете значението на основните театрални термини – „партер”, „ложа”, „сцена” и т.н. Запознайте го с театралния етикет. В антракта го заведете в кафенето на театъра и го почерпете с лакомства. Без тези малки, но приятни детайли, детето няма да усети в пълна степен театъра като празнично събитие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X