Напишете дума/думи за търсене

Отказахте цигарите. Как да не започнете отново?

Най-накрая. Отваряте очи сутрин, поемате въздух с пълни гърди и осъзнавате, че може да помиришете утрото. Утро с аромат на пържени филии от съседския прозорец, градски прахоляк и автомобилни газове, но не и с цигарен дим. Онзи, който замъгляваше доскоро погледа ви в дневната и дори не забелязвахте, че се промъква в гардероба или под завивките в спалнята.

Няма го, защото не пушите от известно време. Всъщност съвсем точно знаете от колко. Не е минало достатъчно, за да забравите цигарите, нито живота си с цигарите. Непушенето започва с отказването, но не приключва с него. Не е еднократно действие, не може просто да го направите и да се свърши. Нужно е упорито постоянство, дълго колкото-толкова.

Желанието да запалите рано или късно ще ви остави намира
Имайте вяра в това. Не само защото така трябва, за да се преборите, а защото е вярно. Няма начин да ви се пуши до края на света. Колкото повече се отдалечавате от заветния ден, в който забождате последната цигара в пепелника, толкова по-лесно става. Докато най-накрая надвиете окончателно над демона и не му позволите да ви трови повече. Нито тялом, нито духом.

Не се поддавайте, че най-трудното тепърва предстои
Целият свят сега ще се изреди да ви повтаря, че има още бая да поработите над въздържанието си преди да кажете, че сте отказали цигарите. Не се връзвайте. Ще са ви нужни вероятно седмици преди наистина да изкорените навика от пръстите и мислите си. Ще има моменти, в които може дори да ви боли да запалите цигара. И да го направите. Това не значи, че сте се върнали на първа база. Не означава също, че бившите пушачи ветерани около вас са били прави в очакванията да се провалите. Не вярвайте, че те всички са отказали цигарите от лесен раз, със замах или след внезапен прилив на свръхчовешка воля. Вие отказвате цигарите по свой начин и със собствени победи. Не ги омаловажавайте, не го позволявайте на другите.

Стойте далеч от провокациите
Доколкото е възможно, избягвайте ситуациите, които ви подканят да преровите джобовете си за запалка. Питие след работа, на гости на пушачи, виждане за по едно кафе, стрес, срещи с неприятни и изнервящи хора. Все обстоятелства, с които преди сте се справяли с цигара. Ще мине време преди да се научите да ги правите по друг начин. Дайте си го, без да драматизирате. Никой не е длъжен да се съобразява с вашето непушене, но поне някои дразнители може да заобиколите и да си спестите. Не всяка вятърна мелница по пътя е ваш враг.

Запълнете мястото на вредния навик с полезен
С ново хоби, а защо не и със спорт. Белите ви дробове отдавна чакат да се поразмърдате. И една бърза разходка навън върши работа за моментите, в които зверски ви се пуши. Дишайте дълбоко, измийте ръцете си, за да се почувствате по-добре. Изпийте чаша вода. Хапнете ментов бонбон, парче морков или краставица, спомнете си от къде сте тръгнали и колко далеч сте стигнали в непушенето. И се поздравете за успеха си до тук.

Не спирайте да си повтаряте защо го правите
Ако е нужно и по сто пъти на ден. Напишете причината на лист и я залепете на огледалото в банята. Татуирайте я на десктопа на таблета или лаптопа. Съчинете й мелодия и я припявайте под душа. Медитирайте с причината наум, шофирайте с нея. Не е нужно да я превръщате във фикс идея, но е важно да не я забравяте. И ако зависимостта ви към тютюна понечи да ви посети на сън, не изпадайте в паника. Приемете го като последен и отчаян опит да ви атакува. Безуспешно, вие отказахте цигарите. Отдавна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X