Напишете дума/думи за търсене

Когато детето не е харесвано в училище

Някои деца стават жертва на лошото отношение на съучениците си. Проучвания показват, че се получава ефект на снежната топка, при който отхвърлените деца стават или прекалено агресивни, или прекалено самовглъбени, което допълнително ги изолира от останалите. Какво е важно да знаем за проблема като родители.

Много от отхвърлените изобщо не са агресивни

Те просто са свръхчувствителни, хрисими, неуверени и околните често се възползват от това.

Да те приемат съучениците ти за срамежлив не е същото, както да бъдеш смятан за податлив на манипулация. Срамежливите са тихи, кротки и нерешителни в социалните си изяви, но това не значи, че могат да бъдат лесна мишена на грубости.

Децата смятат харесваните си съученици за не толкова агресивни и груби, за средно самоуверени, за любезни, сговорчиви, отзивчиви и достойни за доверие. Смята се, че харесваните деца понасят добродушно дразненето, а агресивните гледат на него като на атака срещу тях самите. Чувствителните, кротки деца пък смятат дразненето за подигравка.

Децата в началните класове формират мнението си за своите съученици въз основа на забележките на преподавателите за тяхното поведение. Например, когато учителката не просто коригира държанието на непокорното дете, а изразява възмущение от него: „Петър, не можеш ли да застанеш на едно място?“, то си навлича неприязънта на своите съученици. И обратното – когато учителката похвали доброто поведение на малкия размирник, децата в класа започват да го харесват.

Как да помогнем на детето си

Поинтересувайте се за подробности. Попитайте го: „Кой те отблъсква? Само едно дете или са няколко?“ Отколкото повече съученици се чувства отхвърлено, толкова по-трудно ще се разреши проблемът. Попитайте го какво казва, когато другите му причиняват това. Колкото по-кротко и свито е детето ви, толкова по-вероятно е лошото отношение на съучениците към него да се запази. Ако е агресивно, може да бъде отхвърляно, но не и тормозено. Попитайте го откога продължава този тормоз.

Добра идея е да помолите учителката да похвали детето ви пред останалите, особено ако то е в началните класове. Проявете съпричастие. Кажете: „Знам, че си тъжен“. Научете детето си на основните умения на социално ориентираното поведение – отзивчивост, доброта, чувство за хумор. Те натежават на везните на чуждото мнение достатъчно, за да сложат край на отхвърлянето и тормоза. Ако детето ви е чувствително на критика, то може би приема и добронамерените закачки за подигравки.

Научете го да се надсмива над себе си: „Например ако някой ти се смее, защото си се нацапал с мастило, засмей се и ти“. За утвърждаване в средата много помага, ако детето ви придобие умения в извънучебни занимания като музика, спорт, театър или бойни изкуства. Това ще повдигне самочувствието му.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X