Напишете дума/думи за търсене

Живот на автопилот: върнете си радостта

Ако от живота ви са си отишли вълнението и изненадата, а вместо тях се редуват едно след друго рутинни задължения, значи живеете на автопилот.
Психолозите наричат режим на автопилот състоянието, в което действията ни са автоматични. В крайна сметка това не е толкова лошо – мозъкът ни изпълнява различни операции без да влага особени усилия. Когато по-голямата част от времето си обаче изкарваме на автопилот, се появява усещане за празнота: животът просто минава покрай нас, а ние сме безучастни зрители. Според експертите единственият начин да си върнем чувството за смисленост е да живеем осъзнато. Осъзнатостта е способност да се намираме изключително в настоящето, умението, да забелязваме всичко, което се случва в сегашния момент, внимание върху тук-и-сега. Именно така сме живяли, когато сме били деца, но с времето сме изгубили този изключително полезен навик.
Как да включим в режим на осъзнатост? Да разкъсаме кръга на монотонността е най-прекия път към преодоляване на стреса и депресията. За целта ви предлагаме няколко изпитани метода, които можете да практикувате постоянно.

Нарушавайте ритуалите
Ако сте свикнали сутрин да спите до последния възможен момент, след което да се приготвяте и излизате за работа светкавично, опитайте се да го направите по друг начин: станете малко по-рано и започнете деня си спокойно. Подгответе всично необходимо от предишната вечер и се насладете на сутринта. Ако всяка седмица с нетърпение чакате да дойде петък, помислте за хубавите неща, които ви очакват всеки ден – със сигурност ги има, трябва просто да се концентрирате върху настоящето, за да ги откриете.

Медитирайте
Според психолозите медитацията е един от най-ефектовните начини да укротим потока от мисли и емоции, за да се съсредотичим върху важните неща в живота си. Има множество медитативни техники, сред които можете да изберете най-добрата за себе си. Важното е да не се ядосвате, ако в началото не се получава – дори самият опит, независимо от резултата, е важна стъпка към осъзнат живот.
Опитайте се запазите чувството си за осъзнатост в течение на деня
Каквото и да правите, фокусирайте вниманието си върху конкретното действие. Опитвайте се да вършите обичайни неща по необичаен начин –да държите чашата си за кафе с лявата ръка, ако обикновено го правите с дясната. Когато миете съдове, обърнете внимание на съприкосновеното на кожата ви с водата, на допира до пяната, на повърността на чиниите и чашите. Когато се разхождате, наблюдавайте пейзажа, усещайте ароматите, различавайте шумовете. Настройте се на осъзната вълна към собственото си тяло – вслушвайте се в нуждите и желанията му и се грижете за себе си. Оценявайте всеки ден като подарък и търсете нещата, за които да благодарите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X