Напишете дума/думи за търсене

Кога се добавя солта при различните видове ястия

Ще започнем с това, че се срещат все повече привърженици на безсолното готвене и ядене. Всички знаем за вредата от солта, но малцина могат да приемат храната напълно безсолна. Единственият трик, който може да ни помогне в това отношение, е да овкусяваме ястията с много и все ароматни подправки. Чесънът например в доста случаи замества необходимостта от сол.

Така или иначе, ако готвите със сол, знаете, че в някои гозби тя се поставя преди приготвянето, в други – по време, а в трети – след него.

Ако пържите дроб или риба, трябва да ги осолите четвърт час преди топлинната обработка.

Месо на тиган или скара се осолява след печенето. Бобът трябва да поеме солта около десетина минути преди да е готов, а доматите се поставят след това.

Най-специфично е осоляването на супа. Ако задушавате зеленчуци, посегнете към солницата в самото начало, докато задушавате продуктите, и в края на варенето добавете още малко, ако се налага. Ако обаче варите месо, осолете в края. Рибената супа прави изключение – тя си иска солта в първоначалния етап от готвенето.

Малък съвет:

Имайте предвид, че солта извлича водата от зеленчуците, затова не осолявайте салатата много, преди да я консумирате, защото ще плувне в течности и няма да ви е свежа, докато я хапвате. С особена сила важи за всички видове зелени салати. Тях е най-добре да сервирате с дресинг и всеки да си я полива, когато седне на масата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X