Напишете дума/думи за търсене

Триковете на перфектния ориз (+рецепти)

На пръв поглед готвенето на ориз звучи като фасулска работа. Но не е така и вероятно затова получихме такова запитване по пощата – има ли тънкости в приготвянето на наистина вкусен ориз?

Истината е, че оризът изисква определени умения и някои готвачи дори казват, че по това как приготвяш ориз, могат да познаят колко си напред в кулинарията. Не става въпрос само оризът да е сварен, разбира се. Важно е да има балансирана консистенция – нито да е прекалено кашкав, нито да хрупка, както и да има добър външен вид.

1. Изплакнете няколко пъти ориза и го накиснете във вода за 30 минути. Може да го оставите и по-дълго във водата, но в никакъв случай не я прецеждайте, защото по този начин ще изхвърлите полезните съставки на ориза.

2. Най-лесният начин да приготвим ориз е чрез абсорбация – сварявате ориза във вода, докато я поеме цялата. Различните видове ориз изискват различно количество вода при този метод.

3. За да не слепват зърната ориз, сложете във водата някаква мазнина – масло, олио или зехтин, и няколко капки лимонов сок.

4. Не слагайте ориза и водата заедно! Тя трябва първо да заври и тогава да прибавите ориза.

5. Нека водата бъде подсолена предварително. Така няма да ви се налага да солите ориза, след като се свари. За 150 г ориз е необходима около 1 ч.л. сол.

6. След като водата заври, намалете котлона. Оризът трябва да къкри. Приготвянето му на силна температура ще обрече на провал начинанието. Освен това е важно да го готвите с плътно затворен капак на тенджерата.

7. Има много видове ориз и всеки от тях изисква различно време за приготвяне и различно количество течност. Затова задължително прочетете указанията на опаковката. Защото принципът 1:3 за ориза и водата изобщо не е универсален. Някои видове се приготвят с равно количество вода, други – с пет пъти повече вода. Някои стават готови за 5 минути, други – за 60.

8. Ако не искате лепкав ориз, задължително трябва да го измиете добре, докато започне да пуска чиста вода. По този начин отмивате нишестето от него, което е причина за слепването на зрънцата.

9. Не бъркайте ориза често, докато се вари, защото това ще го направи неприятен на външен вид и доста лепкав.

10. Ако искате ронлив ориз за някой азиатски тип ястие, вземете басмати. Ако ще приготвяте десерт с ориза, трябва ви кръглозърнест. За гарнитура или за ориз със зеленчуци е чудесен дългозърнестият. За супи – среднозърнестият. Най-полезен е дивият ориз.

11. Варете го в по-голяма тенджера, защото в колкото по-тънък пласт се вари, толкова по-хубав става.

12. След като оризът е сварен, махнете капака на тенджерата и сложете върху нея кърпа. Нека оризът си почине така за четвърт час.

13. Може да сварите ориза не във вода, а в бульон или във вода и бульон – така ще стане още по-вкусен.

14. Преди сервиране разбъркайте ориза с вилица.

Ориентировъчни пропорции и време за приготвяне:

дългозърнест бял ориз - 1:2 (около 20 мин)

кафяв ориз - 1:2 (около 35 мин)

див ориз - 1:4 (около 50 мин)

жасминов ориз - 1:2 (около 25 мин)

Перфектният ориз

необходими продукти:

1 ч.ч. ориз

2 1/2 ч.ч. вода

150 г масло

1 ч.л. сол

начин на приготвяне:

1. Измийте ориза в гевгир, докато водата се избистри. Оставете го да покисне в част от водата 30 мин. Водата не трябва да е много, а само колкото да покрие ориза.

2. Добавете маслото и солта в останалата вода и я оставете да заври. Когато това стане, пуснете в нея ориза заедно с водата, в която е киснал.

3. Намалете огъня и затворете под похлупак. Когато започнат да се образуват шупли на повърхността, изключете котлона. Оставете така 15 мин, след което заменете похлупака с кърпа. Оризът трябва да абсорбира цялата вода.

Може да се консумира като гарнитура или с предварително задушени зеленчуци, гъби, късчета месо, стафиди и т.н.

Пържен ориз

необходими продукти:

1 л вода

1 ч.ч. ориз

120 г масло

сол и черен пипер

шафран и/или кимион по желание

начин на приготвяне:

1. Измийте ориза в гевгир, докато водата се избистри. Кипнете водата и залейте с нея ориза. Оставете под похлупак 20 мин.

2. Разтопете маслото и отцедете ориза от водата.

3. Запържете го в маслото за 5 мин, като бъркате постоянно.

4. Залейте ориза с три чаши подсолена вода, разбъркайте, похлупете с капак и намалете огъня. Оставете го да къкри 20 мин.

По желание може да подправите ориза с черен пипер, шафран и/или кимион. Както и в предната рецепта, може да го консумирате като гарнитура, със зеленчуци, гъби или месо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X