Напишете дума/думи за търсене

Триковете на перфектния ориз (+рецепти)

На пръв поглед готвенето на ориз звучи като фасулска работа. Но не е така и вероятно затова получихме такова запитване по пощата – има ли тънкости в приготвянето на наистина вкусен ориз?

Истината е, че оризът изисква определени умения и някои готвачи дори казват, че по това как приготвяш ориз, могат да познаят колко си напред в кулинарията. Не става въпрос само оризът да е сварен, разбира се. Важно е да има балансирана консистенция – нито да е прекалено кашкав, нито да хрупка, както и да има добър външен вид.

1. Изплакнете няколко пъти ориза и го накиснете във вода за 30 минути. Може да го оставите и по-дълго във водата, но в никакъв случай не я прецеждайте, защото по този начин ще изхвърлите полезните съставки на ориза.

2. Най-лесният начин да приготвим ориз е чрез абсорбация – сварявате ориза във вода, докато я поеме цялата. Различните видове ориз изискват различно количество вода при този метод.

3. За да не слепват зърната ориз, сложете във водата някаква мазнина – масло, олио или зехтин, и няколко капки лимонов сок.

4. Не слагайте ориза и водата заедно! Тя трябва първо да заври и тогава да прибавите ориза.

5. Нека водата бъде подсолена предварително. Така няма да ви се налага да солите ориза, след като се свари. За 150 г ориз е необходима около 1 ч.л. сол.

6. След като водата заври, намалете котлона. Оризът трябва да къкри. Приготвянето му на силна температура ще обрече на провал начинанието. Освен това е важно да го готвите с плътно затворен капак на тенджерата.

7. Има много видове ориз и всеки от тях изисква различно време за приготвяне и различно количество течност. Затова задължително прочетете указанията на опаковката. Защото принципът 1:3 за ориза и водата изобщо не е универсален. Някои видове се приготвят с равно количество вода, други – с пет пъти повече вода. Някои стават готови за 5 минути, други – за 60.

8. Ако не искате лепкав ориз, задължително трябва да го измиете добре, докато започне да пуска чиста вода. По този начин отмивате нишестето от него, което е причина за слепването на зрънцата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X