Напишете дума/думи за търсене

Как се тренира в жегата

През най-горещите месеци не е нужно да прекратявате спортните си навици, а да имате едно на ум да се съобразявате с температурите, за да избегнете топлинен или слънчев удар.

Айран вместо кафе

Най-важното, разбира се, е да не се дехидратираме. Когато спортуваме на топло време, много по-бързо стигаме до момента, когато тялото ни вече е в рисково състояние заради липсата на вода. Затова каквито и тренировки да избирате за слънчевите дни, е добре да сте заредени с течности.
Най-добрият вариант е вместо само вода да имате под ръка айран със сол, защото понякога в жегата кръвното пада и това е идеалната напитка, за да продължите да имате сили за повече движение.

Не бива да прекалявате с кафетата обаче, защото те и да ви дават усещане за стимулиране, то е краткотрайно. В по-дългосрочен аспект, напитките с кофеин действат диуретично и всъщност засилват риска от дехидратация.
Много важно правило, не само за спортуващите, е през горещите дни да не пият големи количества течности наведнъж и в никакъв случай прекалено ледени. Рискът от термичен шок е огромен и за съжаление в медицинската практика има много случаи на хора починали след като са погълнали по бутилка ледена вода или халба бира наведнъж в прекалено горещ ден. Напитките трябва да се приемат хладни, на малки глътки.

Не директно под слънцето

Какъвто и спорт да сте избрали, следете да не сте под слънчевите лъчи в най-горещата част от деня. Ако тренирате плажен волейбол например, няма как да сте изцяло на сянка, но поне винаги носете шапка. Директното облъчване на главата води до дразнене на мозъчната обвивка и последиците от него са главоболие, висока температура, гадене, дори загуба на съзнание.
Дори и когато тренирате вкъщи, се постарайте да е на слаб климатик или на отворен прозорец, ако навън поне малко е захладняло. Внимавайте обаче да не става течение, защото именно по време на спорт много лесно се настива.
Имайте едно на ум, че екипът през лятото не може да е като този през пролетта например. Изберете специални дишащи материи за горещи дни.
Не бива да забравяте и кремовете против изгаряне, но ако се намажете обилно, рискувате още повече да се потите. Затова по-добре е да носите леки покриващи материи, отколкото да излагате големи участъци от тялото на лъчите.

Спрете

Колкото и да сте запалени по спорта и готови да изпитвате собствените си възможности, спрете тренировката, когато температурата е прекалено висока или усетите някой от следните симптоми: гадене, виене на свят, главоболие и втвърдяване на врата. Те са симптоми за слънчев или топлинен удар. Веднага се приберете на хладно или поне отидете на сянка и по възможност поставете студена кърпа на челото и на врата си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X