Напишете дума/думи за търсене

5 лесни упражнения при болка в краката

Тя може да се появи отвсякъде, отникъде и да изчезне неусетно. А може да ви мъчи с дни. Физически натоварвания, хронични заболявания, напредване на възрастта, причините може да са много и да се нуждаят от лечение при специалист. Но има упражнения, които помагат за облекчаване на състоянието.

Повдигнете пръстите

Застанете изправени и опитайте да повдигнете пръстите на краката. Не само палеца, старайте се всички пръсти да са на едно ниво, не отделяйте стъпалото от пода. Повторете 5 пъти с всяко ходило.

Наведете палеца

Това упражнение е по-скоро продължение на предходното. Докато пръстите ви са повдигнати, опитайте да наведете само палеца. Повторете отново по 5 пъти с всеки крак.

Бавно разтягане

Седнете удобно на пода и изпънете краката един до друг пред тялото. Пръстите трябва да са насочени нагоре. Наведете се напред и натиснете с ръка бавно палеца на единия крак към тялото. Повторете с палеца на другия крак.

Масаж с тенис топка

Упражнението е лесно и същевременно ефикасно. Стъпете върху топката и движете крака напред-назад. Натискайте леко, така че да усещате масажа по цялото ходило. Старайте се да не изпускате топката да ви избяга. Изпълнете упражнението и с другия крак.

Люлеещо поклащане

Застанете в изправено положение. Наклонете тялото леко напред, като опитате да насочите тежестта в назад. И обратното.

При всички положения обаче е добре да се консултирате със специалист, ако болката се засилва или не намалява и ви създава продължителен дискомфорт.

Експертите съветват: избягвайте ходенето с обувки на много висок ток, както и джапанките или чехлите с равна подметка. Противно на очакванията ви последните също не осигуряват добра поддръжка на стъпалото и изморяват краката. За по-малко болки специалистите препоръчват да не претоварвате физически краката силово и много рязко. Никога не започвайте тренировка без разгряване. А ако все още се чудите дали да дадете шанс на йогата, не се колебайте. Упражненията й са подходящи за тонуса на крайниците, а това означава и по-малко болки.

И не забравяйте, ходете боси при всеки удобен случай.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X