Напишете дума/думи за търсене

Колит се лекува и с нетрадиционната медицина (+рецепта)

Колитът представлява възпаление на дебелото черво. Има тежки и леки форми. Кои са те, как се диагностицират и лекуват, обяснява гастроентерологът от Александровска болница д-р Никола Станчев.

Има 3 основни форми на колит, който е тежко възпаление на червата. Това са т.нар. улцерохеморагичен, морбус крон и дебелочревна туберкулоза. „За голямо щастие тези проблеми имат само 10% от оплакващите се. Всичките други 90% са хора, които имат нарушена моторика на дебелото черво. Т.е те нямат или имат минимални изменения по лигавицата на червата“, обяснява гастроентерологът от Александровска болница д-р Никола Станчев.

Оплакванията им са спазми, подуване на корема, газове, редуване на диария със запек. При тези пациенти проблемите се овладяват със съвсем стандартно спазмолитично лечение, вземане на лекарства за газовете, за запичане или разстройство. Докато трите типа неприятни колити са тежки заболявания с многократни диарии. Те са с много тежка клинична картина с изхождания по 10-20 пъти на ден, слуз, кръв. Пациентите се дехидратират, анемизират. Тези заболявания са потенциална преканцероза. Крият риск от ракова дегенерация. Но за щастие са малък процент от случаите. От тези 10% при някои съществува възможността за дебелочревна туберкулоза. Тя може да се дължи на пиенето на непастьоризирано, несварено прясно мляко. Тогава има риск от възпаление на възходящата част на дебелото черво.

Изследването на дебелото черво се прави с колоноскоп

Процедурата е неприятна за пациента, но дава достатъчно точна картина какво става в дебелото черво. При по-възрастните хора е възможно да се образуват полипи, които първоначално са доброкачествени, но е добре да се махнат. Защото те съдържат потенциален риск да се превърнат в нещо по-сериозно. Има група от хора над 80 г. със съпътстващи заболявания, на които се прилага оглед с каша, която се вкарва с клизма. Нарича се иригография.

Рецепти от нетрадиционната медицина

Според рецептите на проф. Христо Мермерски колит и язва се лекуват като в 1 л зехтин се слагат по 4 с.л. кантарион, червен кантарион, синя тинтява и мента. Варят се 1 час на водна баня. Отварата се прецежда и се приема по 1 с.л. 30 мин преди ядене.

Друга рецепта е 1 с.л. лайка и 1 с.л. мента се слагат в 400 мл кипяща вода да киснат 15 мин. Пие се преди лягане 120 мл, и останалото количество сутринта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X