Напишете дума/думи за търсене

Здравословно ли е да казваш "Не"?

Предпочитате да не я използвате в речника си. Не я обичате, страхувате се от нея, кара ви да се чувствате неудобно от факта, че тя не се харесва на околните и може да ги засегне или да ги нарани. По-скоро сте от хората, които се съгласяват с всичко и с всеки. Не защото сте безгръбначен организъм, а защото предпочитате миролюбиво и вежливо да съдействате дори когато ви притискат и това не ви харесва. Знаете, че невинаги да се изрепчиш остро е стратегия, която печели и дърпа към прогрес. Но употребата на „не” има своите предимства.

Здравословна е
Колко „да” може да поемете? „Да” на децата, на съпруга, на колегата, на шефа, на нахалника, който иска да ви вземе предимството на улицата, на клиентите, които не спират да ви скачат на главата, на съседа, на приятелите, на роднините. Не казвайте, че не се задушавате и не ви е прекипяло вече. Рано или късно ще започне да боли физически от този стрес. Здравословно е да го разредите и да започнете да казвате „не” поне на някои ангажименти.

Помага да се преоткриете
Приемате молбите на околните, откликвате с разбиране към всички и преди да се усетите, сте се загубили. Докато приемате волята на другите, изневерявате на себе си, на това, което искате и ви прави щастливи.
Няма кой да се погрижи за „аз”-а ви , ако не го сторите самите вие. Припомнете си какво е да прекарате един ден само с важните за вас дела. Не се учудвайте, ако ви е трудно да ги идентифицирате от раз. Фокусът ви е размазан. Били сте твърде дълго време в реактивно състояние за другите. Крайно време е да го обърнете в проактивно.

Освобождава
Не само натрупано напрежение и стрес, но и свободно време. Ще кажете, че в днешно време то е лукс все повече, но това не го прави по-малко необходимо. За почивка, за хоби, за спорт, за повече пълноценно време с децата, за гледане в една точка, ако щете. Не сте машина, пък и да сте, от време на време ви е нужна профилактика. Може и да ви дадат медал за будуване до късно с чуждите приоритети, но, уви, с него не може да купите време за своите.

Полезна е за самочувствието
Дори и да не ви липсва самоувереност, не може да не ви минават обезкуражаващи мисли през главата - в какво сте се превърнали, защо винаги се съгласявате, защо ви липсва смелост да покажете характер и да откажете, когато нещо съвсем не ви изнася. Самосъжалението в случая не ви помага. Кажете „не” и се върнете обратно в играта. Не е нужно да е грубо, нито на висок тон. Достатъчно е да е искрено и категорично.

Предизвиква уважение
Не е ясно защо, но ви е важно целият свят да ви харесва. Може би това е и причината да искате безотказно да му угодите. Всъщност светът не ви харесва много. По-скоро ви използва. Опитайте се да му възразите. Кой знае, като се окопити от шокиращата изненада, може да погледне с по-добри очи на вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X