Напишете дума/думи за търсене

Синдромът „Плюшкин“ - има ли спасение

Някои с лекота и удоволствие се освобождават от старите вещи. За други обаче е истинско мъчение да се разделят и с най-ненужните предмети. Ако сте от втория тип и често чувате да ви наричат Плюшкин, този текст е за вас.

Причините

Страх от бедност. Някои жени, израснали в семейства с ниски доходи, дори и вече да имат солиден материален статус, подсъзнателно изпитват страх, че бедността ще се върне. Именно затова складират „за черни дни“.

Креативност. Някои не изхвърлят старите и ненужни вещи, тъй като смятат, че могат да им вдъхнат „втори живот“ - например, старите чаршафи може да станат парцали за чистене, а чашите с отчупена дръжка – вази.

Илюзия за вечност. „Модата е циклична“, си казват някои жени и така убиват в зародиш всеки опит да изхвърлят дори и най-демодираната дреха. Те са сигурни, че рано или късно ще се върнат на гребена на вълната.

Психологическа привързаност. Някои свързват вещите с определени събития, хора и емоции. И смятат, че ако се освободят от предмета, ще предадат спомените, които им навява. За тях предметите не са бездушни, което означава склонност към фетишизиране.

Мотивация

Ако имате нужда от мотивация, за да изхвърлите старите и ненужни предмети, замислете се, че ако се отървете от тях, жилището ви моментално ще стане по-просторно и чисто. В дома, в който няма залежали вещи, които никой не използва, определено се диша по-леко, а почистването става далеч по-бързо и лесно.

Не забравяйте, че ненужните и стари вещи са развъдник за молци и всякакви неприятни гадини – помислете, искате ли наистина такива съседи. Също така, според фън-шуй, складирането възпрепятства протичането на положителната енергия Ци и активно поражда негативната Ша. В домът, в който няма натрупани боклуци, цари приятна атмосфера и парите идват по-често и изобилно. Като се освободите от старото, ще отворите място на новото в живота си.

Активни действия

Ако наистина сте решили да се преборите с презапасяването, опитайте за начало да разтребите кухнята. Изхвърлете всички зърнени храни и подправки с изтекъл срок на годност, както и тези, които не са ви по вкуса. Отървете се от напуканите чинии, очуканите тенджери, развалените електроуреди.

Има голяма вероятност разчистването да ви се услади и да продължите към балкона и гардероба. Ако ви е жал да изхвърляте вещи, които потенциално може да послужат на някого, подарете ги или се възползвайте от услугите за продажба на употребявани стоки. Така ще получите морално удовлетворение, че сте направили някого щастлив, а може би и малко пари – по този начин ще компенсирате привързаността си към предметите, с които се разделяте.

Направете си сбирка с приятелки, като се уговорите всяка да донесе дрехи, които вече не носи – и си направете размяна. Така ще се освободите от старите и ще се сдобиете с нови тоалети. Не забравяйте след като разчистите ненужното, да се възпирате от нови натрупвания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X