Напишете дума/думи за търсене

Плюшкин или спестовник - признаци на патологично трупане на вещи

В дома си всеки от нас има вещи, към които е особено привързан - те може да напомнят за значими събития от мналото или да се пазят „за всеки случай”. Но когато количеството им стане заплашително голямо, трябва да се замислим. Вижте някои от признаците на патологичното натрупване.

Шопинг маниак сте

Ако изпитвате непреодолимо желание да пазарувате (най-често стоки, които всъщност не са ви нужни), бъдете готови за факта, че един прекрасен ден няма да има къде да ги държите. Помислете, наистина ли имате нужда от 12 почти еднакви тениски?

Част от дома ви е неизползваема

Домът на патологичния Плюшкин е лесно разпознаваем. Ненужните и неизползваеми вещи постепенно поглъщат все повече жилищно пространство, като лишават собственика от възможността да използва мебелите, кухнята, ваната. Първо се започва от нещо дребно - например, струпване на вещи ъгъл, до който не припарвате с години.

Вещите се трупат стихийно

Пестеливите хора може да съхраняват ненужни неща, но знаят всяко от тях къде е. При синдрома на Плюшкин липсва всякаква организация за съхранение на „запасите”. Всичко се складира стихийно, често направо по средата на стаята.

Пазите откровени боклуци

Към признаците за патологично натрупване се отнася пазенето на предмети, които хората обичайно изхвърлят в кофата за смет - например, рекламни брошури, прочетени вестници и списания, документи, отдавна изгубили актуалност. Хората със синдрома на Плюшкин трудно се разделят с дрехи и обувки (дори и когато вече не им стават), както и с неработещи уреди.

Домът ви не може да се нарече чист

В повечето случаи хората, имащи склонност към патологично трупане на вещи, живеят в доста мръсна и дори опасна за здравето среда. Ако носите вещи от улицата и не се замисляте да ги дезинфекцирате, може би е време да се консултирате със специалист.

Срамувате се от трупането на вещи

При хората със синдром на Плюшкин рано или късно настъпва смущение и отчуждение от приятелите и роднините. Едно от най-опасните следствия е склюнността към социална изолация.

Подреждането предизвиква паника и гняв

Личностите с този проблем възприемат болезнено ситуацията, в която някой се опитва да въведе ред в нещата им. Дори намеса от близки хора може да предизвика страх и да се възприеме като заплаха.

Асоциирате вещите с хора

Преметите са неодушевени, но патологичният Плюшкин създава емоционална връзка с някои от тях. Например, ако не тръгвате на път без мечето си от детските години, трябва да се замислите дали не прекалявате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X