Напишете дума/думи за търсене

Фотоепилация или коламаска?

Кой е най-удачният метод за премахване на нежеланото окосмяване обяснява Магдалена Банчева – козметик и лектор в столичен център за професионално обучение.

Професионално премахване на косми

Фотоепилация, лазерна епилация, коламаска и електроепилация са начините, които се предлагат в козметичните салони за гладка кожа без косми. Какво ще предпочетем е личен избор, в зависимост от това дали са по-светли или по-тъмни космите, в зависимост от финансовите ни възможности и времето, с което разполагаме. Магдалена Банчева казва, че фотоепилацията е най-трайният метод, предназначен за хора с по-тъмни косми, тъй като русите и белите не се повлияват особено. Най-добре е да се прави във време, когато няма силно слънце, но не е забранена и през лятото, ако се ползват продукти с UV защита и не ходим веднага на плаж. Ако ни предстои морска почивка, поне две седмици преди това трябва да се подложим на обезкосмяването и толкова е добре да минат след това, за да отидем отново в салона. При редовно третиране, космите почти изчезват, дори напълно. Необходими са десетина процедури, в интервал от две седмици и след това се правят поддържащи по 1-2 годишно. Същото се отнася и за лазерната епилация. Но ако я сравним с фотоепилацията, при нея се усеща по-голям дискомфорт, защото липсват охладители.

Електроепилацията няма ограничения за пигмента на косъма. Ток стига до луковицата и я унищожава. Изисква постоянство и е спорно дали ще се наложи 10 или 100 пъти да се подложим на този метод, който е подходящ и при хора с нарушен хормонален баланс в тийнейджърска възраст или в климакса. Може да се прави по всяко време, дори да сме на почивка. Обработват се малки участъци, защото се плаща на минута. Но изисква постоянство.

Коламаската е най-древният метод, който се прилага и предпочита, тъй като е най-достъпен като цена и за около месец забравяме за космите. Разбира се, има и своите недостатъци – отнема повече време, причинява болка и не се прилага на лицето. Не е редно да се третира горната устна с коламаска, защото прекаленото отнемане на рогови клетки, води до пигментация. Не трябва да се работи с топла „кола”, тъй като температурата й е около 45 градуса и могат да се получат изгаряния. Температурата на студената коламаска е като тази на тялото – около 37 градуса и е далеч по-приятна за понасяне. Недостатък на коламаската е, че се прави, когато косъмчетата са достатъчно поникнали. За дами, които не носят панталон, това може да е проблем.

Обезкосмяване у дома

Бръсненето е най-бързият, безболезнен и евтин начин да се разделим с космите по тялото. Той е предпочитан от свръхчувствителни към химикали и болка хора. Неприятният момент е, че космите след това растат по-плътни и се стимулира поникването на още 1-2 косъмчета от една луковица.

Депилацията се извършва с кремове и гелове, които имат химично съдържание и това може да се окаже пагубно за алергичната кожа. Продуктите причиняват и изгаряне понякога, може да не са ефикасни и окосмяването да не бъде напълно премахнато. Химикалите предизвикват парене, щипане имат неприятен мирис. Винаги трябва след депилиране да се вземе душ.

Епилацията се прилага в зависимост от чувствителността на зоната, тъй като е доста болезнен метод. Не се препоръчва за подмишници и триъгълник. Отнема време и е предпоставка за обърнати косъмчета. Понякога машинките накъсват космите, защото е правилно кожата да се опъва, но сами е трудно да се справим. Предимството е, че „зъбчетата” на епилаторите улавят и по-късите косъмчета.

Домашната коламаска е на захарна основа и лесно се измива с вода. Но е доста трудоемко да се правим на козметици у дома. Не е и хигиенично, боли, често космите се късат, остават и синини по тялото, защото не можем правилно и достатъчно да опъваме кожата в участъците, които обезкосмяваме.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X