Напишете дума/думи за търсене

Контактната йога ни свързва с другите

В йога практиките обикновено човек навлиза навътре в себе си и остава сам. Георги Ранчев-Некрос обаче преподава контактна йога. В нея двама или трима души правят асани и създават интересни йога форми. Заниманието помага да приемаме и да разбираме по-добре другите, да се сработваме с тях без значение какъв характер и какви умения имат.


Разликата с индивидуалната практика е докосването

„Докосването ни помага да намерим финия баланс в отношенията си с другите и да преживеем откровено процеса на изграждане на доверие, емпатия и човешка интимност. У нашия йога партньор ние виждаме огледало, физическо присъствие, което ни връща към настоящия момент, но също така и ни потапя дълбоко в самите нас“, обяснява йога инструкторът Некрос. Контактната йога е изкуство, което ни отвежда към ценността на присъединяването и споделянето с другите. Практикувайки, ние ставаме по-автентични и по-свързани със света около нас.

От кого може да се практикува

Контактна йога може да се практикува от всеки – от приятели, колеги, родители, деца, братя и сестри, познати и непознати, а резултатът е един – усещане за свързаност и доверие, които правят отношенията ни по-пълноценни и удовлетворяващи. Практиката развива способностите ни за сработване с много и различни хора, без значение от характера или уменията. „Когато постигнем синхрон със себе си, преминаваме на следващия етап - синхронизиране с партньор, а следващата стъпка е да направим синхрон с по-голяма група хора. Практикувайки контактна йога с група непознати или познати, ние активираме тази част от себе си, която отговаря за социалната комуникация, за разбиране и приемане на различните индивиди, обединявайки всички енергии в една обща заедност“, казва Некрос. Един вид ставаме по-разбиращи и търпеливи към другите хора и в обичайните ежедневни ситуации. Дори колкото е по-голямо различието, толкова повече изпитваме нашите възможности за разбиране и за толерантност.

Ефектът

Контактната йога подобрява функционалността на цялото тяло, развива гъвкавостта, баланса, издръжливостта и силата и това се случва неусетно, без целенасочено усилие. Часът завършва с акро йога. Тя е „единение нависоко“. Обикновено се изпълнява от трима души – „база“, която лежи на земята и с ръце и крака поддържа във въздуха „летец“. Има и „пазител“. Заниманията по акро йога са интересни и забавни.

Георги Ранчев-Некрос
Георги Ранчев-Некрос
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X