Напишете дума/думи за търсене

Симптомите на скритата астма

Напълно възможно е вашият „хроничен бронхит”, алергията или честите простуди всъщност да са астма, която още не е диагностицирана.
Според статистиката от астма страдат 235 млн души по света – тоест, около 5% от населението на Земята. Някои специалисти твърдят, че системата на здравеопазване работи така, че да подкрепя статистиката. По тази причина официална диагноза „бронхиална астма” получават около двама от десет действително боледуващи. Докато не отидете веднъж при лекаря с пристъп на задушаване, ще ви лекуват от бронхит. А някои хора се лекуват от „бронхит” по шест месеца годишно.

Как да разпознаете астмата

Според разпространеното мнение бронхиалната астма включва непременно пристъпи на задушаване. Според лекарите обаче най-честият симптом на астмата е хроничната суха кашлица, която се появява най-често през нощта или след контакт с алерген. Ето кои са симптомите, които се срещат при пациентите с бронхиална астма – колкото повече от тях се проявяват при вас, толкова по-голяма е вероятността да имате астма:

Наследствен фактор – някой от роднините ви има алергия или страда от астма.
Имате алергия – без значение каква или в каква форма (кожен обрив от храна или хрема от прах).

При останалите кашлицата при простуда минава за седмица, а вие след всеки грип кашляте по месец и повече, а антибиотиците и отхрачващите препарати не помагат.

Будите се през нощта от суха кашлица или просто защото ви е задушно.

Физическото натоварване или разходката в студено време предизвикват пристъпи на кашлица или затруднено дишане. Възможно е в случая да става дума за астма от студ или от физически усилия.

Ако се разпознавате в тези симптоми, непременно се обърнете към лекар за изследвания. Имайте предвид, че тук няма да свърши работа обикновеното „преслушване”. Сред възможните методи за диагностика са: спирометрия (изследване на дихателната функция) и идентифициране на маркери за алергия в секрета, отделян при кашлица (ако има такъв).

Но ако затрудненията при дишане възникват нощем, а през деня дишате добре, спирометрията няма да покаже нарушения. Изследването на секрета при кашлица е важен диагностичен критерий, но ако няма секрет, няма как да се направи анализ. Още един възможен вариант е пробно лечение с бронхоразширяващи препарати – инхалации в моментите на затруднено дишане и кашлица. Ако това помага, диагнозата астма е доста вероятна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X