Напишете дума/думи за търсене

Подводните камъни в брака

Не са една и две пречките във връзката или брака, които може да предизвикат финал на всичко. Как да се справяме с подводните камъни, обяснява Бойка Николас - писател, испанист и треньор по емоционална интелигентност. Тя е автор на книгата „Методът БОП“, а в момента пише: „Проклятието или…Господ има други планове за теб“.

Има ли смисъл желанието за надмощие

„Нас ни управляват два емоционални заряда - страх и любов, и когато не действаме от любов, е от страх. Той е предизвикан от факта, че другият човек ни се изплъзва, че не можем да го контролираме“, казва Бойка Николас. Зад страха стои нашето его, което може да е опустошително и трябва сериозна работа, за да го преодолеем. То е причина за борбата за надмощие, която водим с партньора си. Когато ни владее егото, започват спорове, караници и връзките се разпадат. „Ние сами заместваме любовта със страх и его и влизаме в състезание“, казва треньорът по емоционална интелигентност.

Разпределение на семейните задължения

При положение, че и двамата партньори работят, е редно да си помагат и негласно или чрез диалог да си разпределят домашните задължения. „Устроени сме да виждаме, това което ние правим и да го изтъкваме, а да не виждаме, това което прави другият. Затова у него се поражда обида. Да си обиден на някого означава да се поставиш на по-високо ниво от него“, казва Николас. Когато мъжът свърши нещо у дома е добре да му кажем, че е страхотен, да му благодарим, дори да заявим, че е свършил повече работа от нас, а не да изтъкваме колко неща сме направили ние. Ще е по-добре да вдишаме и издишаме 15 пъти преди да кажем нещо грешно. „Ако с любов и благодарност признаем достойнствата на другия, ще укрепим връзката“, съветва авторката на „Методът БОП“.

Той изневерява, защото не се чувства оценен

Честа причина за изневяра от страна на мъжа е чувството, че не е оценен. Той се нуждае от похвала. Важно е да му правим комплименти, да му кажем, че е прекрасен, че сме благодарни, че носи пари за семейството, че го обичаме и уважаваме, а не да влизаме в състезание с него. Сексът също е важен. Ако единият партньор е по-сексуален или не получава секса, както си го представя, също може да има изневяра. Но след нея пак може да бъде простено, ако двамата показват колко се обичат и ценят. Важно е жените да не подценяват секса като родят. Дадено е жената и мъжът да спят заедно, а не с децата. „Любовта не е отсъствие на емоции – омраза, гняв, похот, ревност, алчност, а сумата от всички тези чувства“, казва Бойка Николас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X