Напишете дума/думи за търсене

Храната на диктаторите: Тато обожавал качамак и чушки с боб

Диктаторът на Третия райх Адолф Хитлер е бил вегетарианец и в края на живота си ядял само картофено пюре и бистър бульон. Смятал, че вегетарианството го приближава до чистата арийска раса. А освен това вярвал, че ще излекува хроничния му запек и метеоризъм на червата.

Това пишат в книгата си "Вечеря за диктатори: гид към лошия вкус на тираните за забавление" Виктория Кларк и Мелиса Скот. Те предлагат забележителни детайли за навиците на зловещи тирани, хранителните им пороци и страховете им да не бъдат отровени.

Интересното е, че срещу проблемите с метеоризма на червата и запека докторът на Хитлер Теодор Морел му предписал 28 медикамента, между които и екстракт от изпражнения от български селяни.

Освен стомашните неразположения тиранинът страдал от ужасна параноя, че може да го отровят

Затова СС поддържала група от 15 души, които тествали храната преди него и ако до 45 минути никой от тях не умре, значи не е отровна и фюрерът може да яде от нея.

Те били принуждавани насила, работата като дегустатор не е била доброволна.

Любимото ястие на зловещия убиец не е веганско, както бихме предположили. Обичал месен бульон вместо чай и не отказвал месо в по-ранните си години. Дион Лукас, негов готвач отпреди войната, твърди, че

Хитлер е бил фен на задушените гълъби, пълнени с език, черен дроб и  шамфъстък

От време на време хапвал баварски наденички и парче шунка.

Марго Воелк, последната оцеляла дегустаторка на храната на фюрера, си спомня: "Между 11 и 12 часа един по един всички опитвахме от яденето и чак след това се носеше в централата от СС. Беше само вегетарианско, най-прекрасните свежи плодове и зеленчуци - от аспарагус до чушки и грах, сервирани с ориз и салати.

Беше аранжирано на плато точно както го сервираха и на него. Нямаше месо и въобще не помня да е имало риба."

В наръчник на Хитлер за младежта от 30-те години се препоръчва соя, наречена нацистки боб, като алтернатива на месото.

За шокиращите трапезни маниери на Фюрера четете тук - в онлайн изданието на "168 часа".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X