Напишете дума/думи за търсене

Пет известни личности, подозирани в сделка с дявола

Адолф Хитлер Снимка: Ройтерс

Историята за доктор Фауст – алхимика, който продал душата си на дявола, е само легенда. Истинският Фауст е живял през XV век, но още от Тъмните векове хората вярвали в съществуването на нечисти сили, от които трябвало да се пазят. Хиляди жени били изтезавани и убивани по времето на Светата инквизиция, защото били „слуги на Сатаната”, информира Нова телевизия.

Вярата в Злото като реална сила се запазила през вековете и е станала причина не една и две известни личности да бъдат „заподозрени” за сделки с Дявола.

Преди две столетия например хората били убедени, че италианският цигулар Николо Паганини черпи способностите си от Сатаната. Едва на пет години той се научава да свири на мандолина, на седем години вече прави изпълнения на цигулка и пише музика. Той започва да изпълнява произведения пред публика на 12 години. На 17-годишна възраст претърпява обрат и се отдава на бурен светски живот, създавайки си слава на хазартен тип и коцкар. На 22 години се съвзема, спира пиенето и се превръща в световна музикална знаменитост. Той можел да свири едновременно в три октави на четири струни.

Съществува легенда, че на един от неговите концерти се късат струните на цигулката му, като остава само една, но той завършва концерта си дори само с нея. В продължение на години нямало музикант, който да може да изпълни негово произведение. А хората вярвали, че той е сключил сделка с Дявола. Поради това църквата не разрешила католическо погребение за него в Генуа.

Такава била легендата и за музиканта Робърт Джонсън – основателя на легендарния „Клуб 27”. Неговият съвременник, блусменът Сон Хаус, твърди, че Робърт бил обикновен изпълнител на хармоника и ужасен китарист, докато един ден не изчезнал, разказва The Guardian. Според легендата Джонсън отишъл на един кръстопът в Кларксдейл, Мисисипи, където Дяволът му дал талант в замяна на душата му. Той се завърнал след няколко седмици със завидна техника и впечатляващи музикални умения. Сред най-популярните му песни са Me and the devil blues („Аз и Дявола”) и Crossroad Blues („Блус за кръстопътя”).

Неговите единствени записи, направени година преди смъртта му, още звучат призрачно дори 80 години по-късно.

Джонсън умира на 27 години при много странни обстоятелства. И до днес остава загадка къде е погребан.

До 1932 година  бил пълен неудачник. Когато е на 16 години, го изключват от училище след пиянска вечер, в която той къса зрелостното си свидетелство и го използва като тоалетна хартия. После на два пъти се проваля на изпитите си в Академията на изкуствата и дори лежи в затвора.

Ненадейно в рамките на година той успява да се сдобие с главозамайваща власт и през 1933-а вече е начело на Третия германски райх. А през 1945-а година той се самоубива, ненавиждан от цялото човечество. Това се случва на 30 април, когато се смята, че настъпва Валпургиевата нощ, в която демоните и нечистите сили набират най-голяма мощ. Според легендата по-късно бил открит и договорът между Хитлер и Дявола, подписан с кръв и от двете страни. Твърди се, че документът бил с дата 30 април 1932 година.

Наполеон Бонапарт – за него се носели слухове, че е сключил сделка с дявола заради бързия си възход и неуязвимостта си при битки. Той е първият император на Франция.

Джон Рокфелер е второто от шест деца в семейството. Неговият баща става известен сред хората като „Дяволския Бил”. Той бил пътуващ търговец, който се занимавал с продажбата на чудодейни лекове и еликсири.

Въпреки че произлиза от бедно семейство, на 41-годишна възраст Джон Рокфелер вече притежава 95% от нефтодобива в САЩ. Неговата фигура е обвита в загадъчност. Бизнес-партньорите му го наричали „Дявола” заради неговото трудолюбие, целеустременост и набожност.

На 40-годишна възраст заради алопеция той губи косата, мустаците си и космите по цялото тяло. Той е дарявал огромни суми за благотворителност, с които, смята се, е искал да изкупи свой грях.

Що се отнася до съвременните личности, главни „заподозрени” са Майкъл Джексън и Лейди Гага.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X