Напишете дума/думи за търсене

Как да накараме детето да спортува

Не може да бъде. Не от упражненията по пиано, от уроците по английски или от заниманията по приложни изкуства, ами от спорт. Нима има дете, което доброволно да се откаже от обикалянето в кръг и набегом, вместо да се занимава с друго. Има и такива хлапета. За тях само мисълта, че наближава времето за балет или карате, е достатъчна, за да вгорчи настроението им дни наред. Причина винаги има. Не се успокоявайте с лесното - детето може би не просто го мързи. Пък и така да е, направете нещо по въпроса.

Създаването на навици за двигателна активност у децата, докато са малки, е от съществено значение за пълноценния им и здравословен начин на живот като големи.

Не се тръшкайте

Не е дошъл краят на света. Днес хлапето ви може да си скубе косите в истерия заради нахалството ви да го обзаведете със стик за хокей. Приемете го. Утре може да е съвсем на друг акъл за ледения спорт и да не се налага да го убеждавате.

Не притискайте

И не настоявайте да е на вашето. Така само изнервяте допълнително ситуацията и детето. Насила нищо не се получава. Напротив, може само да дадете повод на ината на хлапето да съсипе и малките ви шансове за пробив.

Извадете причината на светло

Ако имате достатъчно късмет, детето може и да ви сподели защо не проявява интерес или постоянство в спорта. Но по-скоро няма да ви каже. Не веднага. Ще трябва да проявите нужното търпение и изобретателност, като предразположите хлапето да говори. Рано или късно причината ще излезе наяве. Само не се отказвайте с бяло знаме в ръка. Важно е да разберете защо детето бяга от спорта. Може причината да е в треньора, в някой по-сериозен удар по време на игра, в друго дете, в някое момче или момиче.

Размърдайте се

Ходенето от дивана до хладилника и от асансьора до колата не се брои. Ако искате детето ви да е активно, най-добре направете нещо по въпроса със себе си. То копира вашето поведение. Ако вие мързелувате вкъщи целодневно, незнайно на какво отгоре очаквате детето да иска да тренира.

Не налагайте избора на спорт, дайте свобода на детето

Щом мама е била художествена гимнастичка като малка, задължително е дъщеря й да се съобрази със спортното наследство в семейството. Същото важи за футбола на тате, за щангите на дядо и за кърлинга на вуйчо. Да, ама не. Талантът на детето ви е другаде, а амбициите ви и спортните подвизи от миналото хич не го интересуват. Откажете се от тази битка. Но само от тази.

Не оставяйте въпроса с неспортуването на детето отворен или да се реши от само себе си след време. Защото може да е късно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X